Muški kutak

ZBOG NISKIH TEMPERATURA ‘SMRZAVA’ GORIVO, PROČITAJTE SAVJETE

Zbog niskih temperatura danas u Bosni i Hercegovini, gdje je najniža temperatura izmjerena u Drvaru (minus 11 stepeni Celzijusa), vlasnici automobila su iskusili problem sa “smrzavanjem” goriva.

Kako su nam kazali iz BIHAMK-a nisu imali povećan broj intervencija, ali svakako savjetuju vozače kako da postupe u slučaju “smrzavanja” goriva.

– Ono što građani treba da znaju je da moraju regirati preventivno. Svoje automobile bi trebali parkirati u garažama I obratiti pažnju na količinu goriva u rezervoaru. U slučaju “smrzavanja” goriva vozačima se savjetuju da pozovu pomoć kako bi se ustanovio i otklonio kvar – kazao je Edo Memišević stručni saradnik za pomoc na cesti u BIHAMK-u.

Kako bi se što bolje zaštitili od ovog problema stručnjaci savjetuju da pregledate da li imate dovoljno goriva i obavezno ispustite vodu iz filtera goriva. Kod točenja goriva na benzinskoj pumpi raspitajte se koja kategorija goriva je dostupna.

– U sezonu hladnijeg perioda ( -10, -15 stepeni) ne ulaziti s gorivom u rezervoaru iz prethodno toplijeg perioda (na primjer nula stepeni). Po potrebi dodajte aditive za snižavanje točke filtrabilnosti, ali samo u preporučenim količinama. Ako je moguće držite vozilo preko noći u zatvorenom prostoru. Ne miješajte dizelsko gorivo s benzinskim kako biste spriječili smrzavanje. Ako putujete u zemlje s hladnijim klimatskim uvjetima natočite gorivo na lokalnoj pumpi što prije – rekli su stručnjaci.

(Avaz/Hayat/Foto: ilustracija)