Zdravlje

ZELENI ČAJ USPORAVA STARENJE REGULIŠE ŠEĆER, PODSTIČE MRŠAVLJENJE

Zeleni čaj se dobija od listova čaja koji se kuvaju na pari, uvijaju i zatim pale. Poreklo mu je iz Japana i Kine. Tamo se najviše i koristi pa zato neiznenađuje činjenica da oni važe za najzdraviju i najdugovečniju naciju. Oni konzumiraju zeleni čaj kao mi kafu odnosno umesto kafe.

Pošto sadrži kofein povećava budnost i podstiče pamćenje. Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji usporavaju starenje ćelija i celog organizma. Takođe on sprečava nastanak i širenje malignih ćelija raka.

Veoma lepa informacija je da podstiče metabolizam i pomaže sagorevanje masti, te je veoma koristan gojaznim osobama koje žele da smršaju i održe željenu težinu.

Zahvaljujući prisustvu teofilina zeleni čaj opušta bronhije, kofein je blagotvoran kod astme, pa se preporučuje asmatičarima.

Zeleni čaj je dobar i kod zadaha iz usta, ranica, koristan je za ispiranje usne duplje i čestih infekcija grla. Koristan je i kod virusnih infekcija: groznica- herpes virus, polne bradavice.
Koristi se i za povećanje krvnog pritiska.

Naučna istraživanja su dokazala da konzumiranje zelenog čaja sprečava širenje raka dojke kod žena u predmenopauzi. Istraživanja pokazuju da zeleni čaj snižava ukupan holesterol i podiže HDL dobar holesterol.

Zeleni čaj se tradicionalno koristi za regulaciju nivoa šećera u krvi. Japanski naučnici su dokazali da ekstrakt zelenog čaja pomaže u zaustavljanju virusa HIV-a. Preporučena dnevna doza ovog čaja su tri šolje dnevno.

Zeleni čaj smanjuje usvajanje gvožđa pa nije preporučljiv anemičnim osobama. Takođe nije preporučljiv osobama sa visokim krvnim pritiskom, kao i onima koji imaju problema sa nesanicom i epilepsijom. Živo zdravo!