Super MAMAZdravlje

Zbog ovoga treba redovno da jedete blitvu!

Blitva bez dileme spada među najzdravije povrće i odličan je dodatak zdravoj ishrani.

Blitva je lisnato zeleno povrće veoma zastupljeno u mediteranskoj ishrani. Oplemenjeno je i uzgajano tako da bude puno hranjivih materija u listu nauštrb korenu koji nije tako hranjiv.
Lako se razlikuje od drugog zelenog lisnatog povrća po debelim stabljikama koje prema vrsti blitve mogu biti bele, crvene, ružičaste ili žute boje. Listovi su veoma hranljivi koriste se za spremanje pite, kao varivo i za salatu.

Bogatstvo vitamina i minerala

Ima mnogo vitamina A (beta karotena), vitamina K (jedna od najbogatijih biljaka ovim vitaminom) i vitamina C, kao i minerala: magnezijuma, mangana, gvožđa i kalijuma.

Od antioksidanasa blitva sadrži lutein i zeaksantin, karotenoide koji povoljno utiču na mrežnjaču oka i sprečavaju makularnu degeneraciju koja uzrokuje slepilo.

Kuvanjem se vitamini gube, ali zbog njihove velike koncentracije blitva i dalje zadržava blagotvorno delovanje. Njena vlakna su rastvorljiva i pozitivno utiču na rad creva, sprečavaju opstipaciju.

Vitamin A deluje povoljno na zdravlje kože i kose, ubrzava zarastanje rana. Svi aktioksidansi iz blitve dobri su za imuni sistem, što je veoma bitno posle dugog zimskog perioda kada se i javljaju sezonske respiratorne infekcije.

Zdravija je kad je skuvana

Iako nije izvikana kao španać, blitva je jedno od najzdravijih povrća, krcato vitaminima i mineralima.

Obično se kuva ili pari, iako se može jesti i sirova. Nema nikakvih razloga da blitvu jedete sirovu, jer za razliku od većine ostalog povrća i voća, blitva ima više dostupnih nutrijenata kad se kuva.

Protiv gripa i prehlade

Vitamin A koji se nalazi u blitvi, jača imuni sistem, čineći nas otpornijim na razne infekcije i upale respiratornog sistema.

Blitva za kosti

Vitamin K koji se nalazi u blitvi, neophodan je za koagulaciju krvi i za očuvanje kostiju. Konzumiranje blitve jača otpornost kostiju, sprečava dugo krvarenje rana i pojavu hematoma prilikom udaraca.

Jedna šargarepa dnevno, može da vas spasi mnogih bolesti!

Za zdravlje očiju

Blitva je jednako dobra za vaše oči kao i šargarepa jer sadrži otprilike iste količine vitamina A i luteina, koji igraju važnu ulogu u zdravlju očiju i dokazano smanjuju rizik od bolesti oka kao što su makularna degeneracija i mrena.

Protiv anemije

Zbog toga što sadrži veliku količinu gvožđa i folne kiseline, blitva je veoma korisna za lečenje anemije.

Izvor:alo.rs