Super MAMAUncategorized

Stručnjaci otkrili tajnu mršavljenja!

Pripazi na unos soli, a polovicu tanjura ispuni voćem i povrćem
Prosječno 30 posto osoba izostavlja doručak, najvažniji dnevni obrok, a najčešći izgovori tome su ‘nisam gladna’ ili ‘nemam vremena za obrok’. Kako bi osvijestili važnost uravnotežene prehrane i tjelovježbe unatoč užurbanom dnevnom ritmu, Mršavimo zajedno klub i Polleo Sport pripremili su našim čitateljima stručnu radionicu. Saznaj u članku što su naučili o prehrani modernih zaposlenih ljudi

Doručak treba osigurati 25% dnevnog unosa energije
Najčešće tegobe zaposlenih ljudi svode se na tri ključna elementa:

Posljedice kroničnog stresa: probavne smetnje, povlačenje u sebe, glavobolja, napetost, nesanica, gubitak volje i želje
Neredoviti obroci: loša regulacija glikemije i lipida u serumu
Metabolički sindrom: debljina, hipertenzija, dislipidemija, dijabetes
Uvod je to u jučerašnje predavanje nutricionistice doc. dr. sc. Darije Vranešić Bender na radionici Mršavimo zajedno kluba i Polleo Sporta. Stručnjakinja Kluba pojašnjavala je polaznicima u čemu griješe kada redovno preskaču dnevne obroke, što se itekako posljedično odražava na naše fizičko i psihičko stanje. ”Tijekom noći naše tijelo iskorištava zalihe glikogena iz mišića i jetre. Kada se probudimo naš organizam traži nadoknadu, a doručkom bismo trebali osigurati približno 25% dnevnog unosa energije”, objasnila je Darija te nakon brojnih upita polaznica radionice zaključila kako osobe koje konzumiraju doručak često imaju i općenito zdraviji stil života, rjeđe su depresivne, rjeđe su izložene emocionalnom stresu te se bolje nose s izazovima koje donosi radno mjesto.

S polaznicama radionice je također raspravljala o tome kako pripremiti obroke za posao, a dala im je i nekoliko konkretnih recepata. Više od 60 dnevnih jelovnika s receptima prema mediteranskom, kontinentalnom i vegetarijanskom tipu prehrane koje je sastavio Darijin nutricionistički tim Vitaminoteka, a uz koje možeš na zdrav način mršavjeti 1 kilogram tjedno, potraži u Mršavimo zajedno klubu.

Vježba na poslu utječe na stvaranje pozitivne atmosfere u uredu
U drugom dijelu interaktivne radionice je trener i profesor kineziologije Mario Valentić upozorio na podjednako važnu tjelovježbu koju bismo trebali primjenjivati na radnom mjestu.

”Zbog užurbanog načina života i sjedećeg položaja na poslu u trajanju od 8 ili čak 10 sati, dovodimo našu kralježnicu u prilično nezgodnu poziciju, a to nerijetko rezultira zdravstvenim tegobama. Iz tog razloga je vrlo bitno tijekom radnog vremena primijeniti tjelovježbu koja će nas razgibati”, rekao je Mario te dodao kako i vježba na radnom mjesto izravno utječe na radnu produktivnost te poboljšanje cirkulacije i raspoloženja. ”Vjerujem da je aktivan i vedar ured želja svake tvrtke, a razgibavanje na poslu svakako pomaže stvaranju pozitivne atmosfere u uredu”, dodao je.

Ujedno je demonstrirao kojim vježbama na poslu se može utjecati na otpuštanje stresa te kako se pravilno razgibati. Svim polaznicama je podijelio bogate poklon pakete koje je za njih pripremio Polleo Sport, prijatelj Mršavimo zajedno kluba.

Komentari polaznica radionice
Kristina Galić: ”Na radionicu sam došla zbog toga jer sam prije svega htjela saznati nešto više o prehrani i o tome kako ugljikohidrati utječu na organizam. Najzanimljiviji dio predavanja mi je bio o pseudožitaricama, a najzanimljiviji dio tjelovježbe o tome kako se kreće cirkulacija u našem tijelu dok vježbamo.”

Jasmina Benčić: ”Radionica mi je bila super! Predavanje je bilo vrlo korisno zbog savjeta nutricionistice o tome kako se hraniti i kako raspodijeliti svoje obroke. Tjelovježba i poklon paketi su me jako oduševili.”

Sadržaj zdravog tanjura
Savjeti nutricionistice doc. dr. sc. Darije Vranešić Bender o tome što bi se svakako trebalo naći na tvom tanjuru tijekom dana:

Neka polovicu tanjura ispune voće i povrće.
Neka barem polovicu ukupnog unosa žitarica čine cjelovite žitarice.
Umjesto punomasnog mlijeka i mliječnih proizvoda uputno je unositi obrane proizvode.
Pripazi na unos soli, odnosno natrija u hrani kod proizvoda kao što su gotove juhe, konzervirana hrana, kruh, peciva i gotova jela.
Žeđ ugasi vodom, a ne slatkim napitcima.
Uživaj u hrani, ali smanji porcije i ne prejedaj se.