Super MAMAUncategorized

Samokažnjavanje sa zdravom prehranom

Što se skriva iza pokušaja da kroz rigidne režime hranjenja postanemo zdravi?

Što je ortoreksija? Pretjerujemo li kad je riječ o zdravoj prehrani? Postoji li uopće zdrava i nezdrava hrana? Što se skriva iza pokušaja da kroz rigidne režime hranjenja postanemo savršeno zdravi? Kako osobe osjetljive psihološke strukture razumiju podjelu namirnica na tzv. zabranjene i dozvoljene?

Pretjerujemo li sa zdravom prehranom?

Ortoreksija još nije definirana kao bolest ili poremećaj, ali predstavlja društveni fenomen ”opsesije zdravom prehranom” koji putem medija i društvenih mreža utječe na osjetljive i rizične skupine, posebno na mlade. Kao koncept, ortoreksija ima kratku povijest. Termin je prvi put skovao Dr.Steven Bratman 1997. godine kako bi opisao psihološko stanje u kojem se pojedinci fiksiraju na unos isključivo zdrave i ‘čiste’ hrane do te mjere da izbjegavaju svaku hranu koja sadrži i najmanje količine umjetnih boja, aroma, konzervansa, pesticida ili pak nezdravih masnoća, šećera ili dodane soli.

Ortoreksija započinje s nevinim pokušajem da se jede kvalitetnije, ali dovodi do opsesije pripremom hrane i planiranjem jelovnika i do nekoliko dana unaprijed. Hrana koju konzumiraju osobe s ortoreksijom postaje primarna stvar u njihovom životu i ako pojedu nešto izvan planiranog jelovnika, osjećaju krivnju i samokažnjavaju se strožim pravilima o prehrani.