Super MAMAUncategorized

Centralno grijanje – neprijatelj dječijeg nosića

Mokri nosić znak je dobrog zdravlja samo kod psića, ali ni njima ne paše kada on ne radi kako treba. Začepljen nos je velika gnjavaža koju odrasli dobro znaju i najviše ne vole kada se razbole. Zamislite kako je onda djeci koja zbog toga ne mogu normalno disati, ali ni jesti ili spavati.

Centralno grijanje može oštetiti dječiji nosić

Na prehladu i gripu uglavnom nitko nije imun, ali nije zima uvijek glavni krivac ‘punog nosa’ kako ga odrasli vole nazivati. Zimski mjeseci ne samo zbog hladnog vremena nego i zbogcentralnog grijanja koje isušuje sluznicu nosa čine glavnu sezonu razbolijevanja. A upravo jesluznica nosa kada je normalno vlažna, snažna odbrana od virusa.

Kako mala djeca ne znaju disati kroz usta, začepljenost nosa ih čini jako razdražljivima i često ometa uzimanje obroka. Da bi bebe mogle sisati, moraju moći disati kroz nos.

Što je beba mlađa, imunološki sistem joj je slabiji, pa je podložnija sekundarnim infekcijama.Isušivanje sluznice podražava izlučivanje sluzi te je nosić ili začepljen ili curi, što djeci, a posebno bebama predstavlja veliki problem.

Stručnjaci preporučuju idealnu vlažnost zraka od 30 do 50 posto

Kod problema utjecaja centralnog grijanja na osjetljive sluznice nosića će pomoći:

redovito provjetravanje
– ovlaživači prostora
– mokri ručnici postavljeni na radijatore
– pravilna higijena nosića
– održavanje optimalne temperature prostora (posebno spavaće sobe)