Zdravlje

ZIKA VIRUS: Činjenice koje morate znati o ovom zloglasnom virusu

Što je Zika?

Zika virus je rijetka tropska bolest koja je prvi put otkrivena u Ugandi 1947. godine. Prvi poznati nosilac virusa je majmun iz šume Zika, po kojoj je virus dobio ime. Od prve identifikacije, virus je harao uglavnom u tropskoj Africi, jugoistočnoj Aziji i na pacifičkim otocima. Međutim, prošle godine je virus stigao u Brazil i proširio se diljem Latinske Amerike i nekoliko karipskih otoka, prenosi centarzdravlja.hr.

Kako se prenosi?

Virus prenose Aedes aegypti komarci kojih ima u cijeloj Americi. Isti komarci prenose i druge bolesti poput tropske i žute i žute groznice. Svjetska zdravstvena organizacija vjeruje kako je razlog brzog širenja virusa taj što je bolest dospjela na novo područje, što znači da ljudi još nisu stekli imunitet. Još nije poznato može li se prenijeti s jedne na drugu osobu poput gripe.

Koji su simptomi?

Prema pisanju Guardiana, 80 posto onih koji su nosioci virusa ne pokazuju simptome. No, poznato je da uzrokuje groznicu, osip i bol u zglobovima. Navodno, takvi simptomi se povuku u roku od tjedan dana.

Uzrokuje li Zika deformacije kod novorođenčadi?

Ravnateljica Svjetske zdravstvene organizacije, Margaret Chan, kazala je kako ne postoji uzročna veza između Zika virusa i urođenih deformacija, ali da je razlog za zabrinutost povećan broj djece rođene s mikrocefalijom u područjima koja su pogođena virusom.

“Iako uzročne veze između Zika infekcije u trudnoći i mikrocefalije nema, moram naglasiti kako je znanstvenici nisu uspjeli uspostaviti. No, postoje neizravni dokazi i to je izuzetno zabrinjavajuće. Osim toga, zamijećena je i povećana pojava neuroloških simptoma, a u nekim zemljama se ta pojava podudara s dolaskom virusa što je dodatni razlog za zabrinutost”, pojasnila je Chan.

Mikrocefalija zaustavlja razvoj mozga, pa djeca imaju manju glavu od svojih vršnjaka.

Trudnicama se savjetuje da ne putuju u područja pogođena virusom u bilo kojoj fazi trudnoće.

Koje zemlje su rizične?

Američki zdravstveni dužnosnici identificirali su 22 zemlje kao rizične. To su: Bolivija, Brazil, Kolumbija, Ekvador, El Salvador, Francuska Gijana, Gvatemala, Gvajana, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Surinam, Venezuela, Barbados, Guadeloupe, Haitiju, Martinique, Martinje, Portoriko, Cape Verde i Samoa.

Vjeruje se kako su Kanada i Čile sigurni od virusa zbog odsutnosti Aedes aegypti komarca.

Zika još nije zabilježena u kontinentalnim Sjedinjenim Američkim Državama, ali ostaje rizik.

Postoji li cjepivo?

Ne, trenutno nema lijeka protiv Zike, ali Guardian izvještava kako dvije najveće svjetske farmaceutskih tvrtke istražuju može li se nešto od postojećih cjepiva koristiti u borbi protiv tog virusa.

Kako se zaštititi?

Komarci su navodno najaktivniji tijekom dana, tako da je najbolja stvar koju možete učiniti ako ste u tropskoj klimi, da prekrijete tijelo. Nosite duge rukave i hlače i koristite sredstva protiv komaraca. Na prozore stavite zaštitne mržice kako komarci ne bi ušli u prostoriju.

Komarcima protiv komaraca

Vlasti brazilskog grada Piracicaba planiraju širenje zloglasnog Zika virusa usporiti uz pomoć genetski modificiranih komaraca koji bi trebali istrijebiti divlje komarce, glavne prijenosnike ovog opakog virusa.

Kompanija Oxitec, koja se bavi proizvodnjom genetski modificiranih komaraca, planira proizvesti 12 milijuna jedinki ovog insekta. Naime, Oxitecovi komarci su modificirani tako da nakon parenja s divljim komarcima daju neplodno potomstvo,.

Pogoni u Piracicabi će imati kapacitet da od Zika virusa i drugih bolesti žaštite više od 300.000 stanovnika.