Zdravlje

Želite li spriječiti rak, moždani i srčani udar te dijabetes, ovo morate jesti!

Najnovija studija na gotovo milijun ljudi otkrila je da jedna vrsta hrane smanjuju rizik od kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa, nekoliko vrsta raka i da produžuje životni vijek.
Rizik od prerane smrti može se uveliko smanjiti i to na vrlo jednostavan način. Prehranu trebamo obogatiti namirnicama s visokim udjelom vlakana, tvrde znanstvenici.
Osam različitih studija pokazalo je pad od 10 posto kad je riječ o opasnosti prerane smrti za svakog ispitanika koji je dnevno povećavao unos hrane s visokim udjelom vlakana i to samo 10 grama.
Američko ministarstvo poljoprivrede preporučuje da odrasle osobe konzumiraju 14 grama vlakana na svakih 1000 kalorija koje uzimaju kroz prehranu. To znači da se preporučuje oko 25 grama dnevno za žene i 38 grama dnevno za muškarce.
‘U prosjeku, unos prehrambenih vlakana u SAD-u i drugim ekonomski razvijenim zemljama su znatno niže od preporučenih, štoviše, prepolovljene su.’, otkriva Victoria Burley, istraživač prehrane na Sveučilištu u Leedsu u Velikoj Britaniji.
‘Rezultati studije su u skladu s ranije objavljenim meta-analizama odnosa između dijetalnih vlakana i rizika od glavnih kroničnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti i raka. Prednosti konzumiranja hrane bogate vlaknima su poznate već desetljećima, uključujući snižavanje kolesterola u krvi, krvnog tlaka, šećera u krvi i inzulina te smanjenje nekih upala.
Namirnice s visokim udjelom vlakana podižu energiju te daju osjećaj sitosti i time sprječavaju ljude u prejedanju. Ljudima ne bi trebao biti problem dnevno unijeti tih dodatnih 10 grama. To se lako postiže s dva obroka integralne hrane, kao što su npr. žitarice i dva obroka voća ili povrća’, dodaje Burley.
Ipak, upozorava da sadašnja studija ne dokazuje da je konzumiranje više vlakana razlog što su neki sudionici duže živjeli. Smanjeni rizik od smrti možda dolazi iz nekih povezanih karakteristika, a to su zdravija prehrana, zdraviji način života, ali dokazano je da su takve namirnice vrlo hranjive i zdrave u cjelini.
Ona također potiče konzumiranje raznih namirnica koje su bogate vlaknima uz svaki obrok i međuobrok, kao što su svježe voće i povrće, cjelovite žitarice, grah, mahunarke, sjemenke i orašasti plodovi.
Treba biti oprezan u počinjanju promjene prehrane. Tijelo treba vremena da se prilagodi, tako da povećavanje sadržaja vlakana treba polako uvoditi te se treba konzumirati puno vode kako bi olakšali probavu.
Edit