Super MAMAZdravlje

Zdrava hrana: Samo zdravo je pravo

No, dobro. Krenuti u kupovinu namirnica neizostavno nas vodi u markete, super ili hiper, te u dućane i lokalne granape. Svakako da ćemo tamo naići na ogromne količine onoga što na prvi pogled izgleda kao hrana. Svaki proizvođač nameće se kupcu atraktivnošću ambalaže svojih proizvoda. Naš vizuelni aparat u takvim situacijama biva bukvalno zagušen šarenim porukama koje vrište s polica trgovine. U našim marketima vidjet ćemo specijalno istaknute rafe specijalnih proizvođača. Obično su to promovirani proizvodi poput slatkiša, grickalica, osvježavajućih pića i slično.
Ovi proizvodi prošli su dug i zahtjevan put razvoja i sazrijevanja. Ali ne u prehrambenom kvalitetu, nego u marketinškom oblikovanju. Za njihov kvalitet se više ne pita, (čuj, zar se smije?!), oni se jednostavno – kupuju. Bez razmišljanja! Oni su zaslužili(!?) naše povjerenje. I tako, žedni i gladni, ulazimo u dućan i bezrezervno se “podmirujemo” brendiranim “hranilicama”. Međutim, ovi proizvodi najčešće predstavljaju vrstu hrane s najmanjom hranjivom vrijednošću; ako želimo biti iskreni, s najvećom štetnošću za nježne ćelije našeg organizma. Ipak, oni se prodaju, njihovi promotori pune džepove, a naše ćelijice vrište i vape za nečim zdravim. Za nekim pravim zalogajem. Jer samo zdravo je pravo. Čujemo li mi naše ćelijice?

Domaći vrhunski kvalitet
Ipak, i u našim prodavnicama može se naći “zdrava hrana”. U to ne sumnjamo. Samo je žalosno što se više promovira i očima kupaca pokazuje ono što nije zdravo, što nije “pravo”. Mnogo je domaćih proizvođača hrane koji nude vrhunski kvalitet. Jesu li krivi oni zbog svoje nedovoljne angažiranosti na promociji, ili trgovački lanci koji svoj imidž grade više na brendovima nego na stvarnom kvalitetu hrane? Ili je kriv neko treći?
Danas se često diskutira i o kvalitetu namirnica na pijacama, tržnicama. Tako je za mnoge koji su u potrazi za zdravom hranom i pijaca postala mjesto sumnjivog kvaliteta. Ipak, žene. One, one. Ne bi bi “Dobra vijest je da su se za takve “probleme” u posljednje vrijeme počeli brinuti neki pametni ljudi. Otvaraju, uglavnom male, ali uglavnom slatke dućane “zdrave hrane”. Često ih nazivaju i ekokućama zdrave hrane” le žene da se u svakoj situaciji ne doviju za svoj ceker. Ovaj put su izvor sigurnosti u nabavci hrane pronašle u “konama”. Gotovo svaka žena u gradu ima svoju konu na pijaci. Kone donose domaće kravlje mlijeko, mlade sireve za pitu, dimljene mliječne delikatese, drhtavi kuhani sir, i žuti kajmak, slani ili slatki, bestilje, ajvare, kompote, turšije, a sproljeća i ljeta tu su još i “vezice” za supu, mladi grašak i grah, te ostale divne gastro-zavrzlame koje se samo kod kona mogu naći. Samo kod kona? A šta je sa dedama? Znate, onim posebnim dedama s pijace? Onim penzionerima što iz potrebe, što iz dosade, krenu rano izjutra na tržnicu, pa onako postrance, kraj puta, natenane izlažu na čuvenim “Bonita” kutijama svoje “domaće proizvode”, tek ubrane u avliji, tek izvađene ispod kokoši, tek… I kad je sve izloženo, počinje dugi, dugi dan. Još jedan penzionerski dan u kojem dede, prelamajući riječi s “kolegama”, prolaznicima i mušterijama, prelamaju kroz leće svojih iskusnih staračkih očiju još jedno svjetlo u snopu svog života. Žmirkaju na ljude, na vrijeme, na događaje svojim u čupave obrve zašuškanim vjeđama. Čekaju i žive.
Međutim, koliko god ovo idilično izgledalo, javlja se problem. Jedna kona, jedan dedo, a stotinu žena. E, moja kono! Ili ćeš ti u male privrednike, ili ćeš deverati s onim stalnim ženskim prepirkama o tome kojoj će pripasti posljednja flaša mlijeka, komad mirišljavog dimljenog sira ili preostala tegla bestilja.
Dakle, šta s onima koji ne dođu do pouzdanih dobavljača hrane? Gdje da se oni podmire?

Dućani zdrave hrane
Dobra vijest je da su se za takve “probleme” u posljednje vrijeme počeli brinuti neki pametni ljudi. Otvaraju, uglavnom male, ali uglavnom slatke dućane “zdrave hrane”. Često ih nazivaju i ekokućama zdrave hrane. Ima ih sve više i više. Tamo možete nabaviti mnoštvo artikala koji su isključivo domaćeg porijekla. Tu možete naći suho voće, orašaste plodove, med i druge pčelarske proizvode, mliječni asortiman, kravlji, ovčiji, koziji, maslinovo ulje i srodne artikle, kozmetičke preparate na prirodnoj bazi, čajeve, domaće slastice: džemove, marmalade, suhomesnate proizvode, jaja, sokove, kompote, tjesteninu, svježe dnevno povrće, žitarice i brašno. I još mnogo toga, uvijek lijepog i kvalitetnog, u skladu s godišnjim dobima i potražnjom kupaca. Koji god takav dućan da posjetite, nećete se razočarati. Sebi ćete učiniti veliko dobro, a našim malim domaćim privrednicima veliku uslugu. Potražite ih!

novovrijeme