Super MAMAUncategorized

Zaboravite kavu: Ove namirnice najbolje vraćaju energiju!

Idući put kada osjetite pad energije, nemojte odmah posezati za šalicom kave. Kofein će vam možda priuštiti najbolji nalet enegrije, ali to nije dugog vijeka…

Umijesto kave, donosimo vam popis namirnica s kojima možete vratiti energiju i to na duge staze.

Tamna čokolada

Crna čokolada ne samo da ubrzava metabolizam i snižava razinu stresa koji svakodnevno trpimo, već izoštrava i naše kognitivne sposobnosti. Istraživanja su utvrdila da flavonoli iz crne čokolade povećavaju prokrvljenost ključnih djelova mozga u periodima od 2 do 3 sata i tako nam pomažu da savladamo umor i povratimo energiju.

Zeleno lisnato povrće

Ove vrste povrća su pune željeza, koje daju snagu organizmu. Povrće poput špinata daje energiju, a budući da je puno željeza, osjećat ćete se snažnijima, budnijima i koncentriranijima.

Sok od cikle

Napravite svježi sok od cikle za snagu i izdržljivost. Cikla sadrži fitokemikalije koje potiču detoksifikaciju enzimskoga sustava na način da ubrzavaju otpuštanje štetnih tvari iz organizma. Vitamin C kojim cikla obiluje – jak je antioksidans.

Grah

Čisti proteini, željezo, B vitamini i aminokiseline čine grah odličnim izborom kada je riječ o podizanju razine energije, ali velika korist dolazi i od njegovog bogatstva biljnim vlaknima. Vlakna će usporiti probavu, a time ćete dobiti i više snage koja se postepeno oslobađa pomažući vam da duže raspolažate s njom.

Čaša hladne vode

Kada se osjećate malo usporeno, odvojite malo vremena i popijte čašu vode, po mogućnosti uz krišku limuna za malo dodatnog vitamina C. Dehidracija može znatno usporiti metabolizam i tako oslabiti naše energetske mogućnosti.

Jaja

Jaja su bogata proteinima, a ne morate ih piti sirova kao bodybilderi kako biste dobili energiju. Ova namirnica također daje energiju koja traje cijeli dan, ali i mnoštvo vitamina B. Nije zgorega ni reći da su jaja idealna za dobivanje mišićne mase.