Super MAMAUncategorized

Što znače svrbež i prištići na vlasištu?

Seboreični dermatitis vlasišta kronična je bolest koja je sklona recidiviranju
Naše čitateljice imaju problema s prištićima na vlasištu i ljuštenjem kože pa ih zanima zašto se pojavljuju i kako da ih se riješe. Dermatologinje dr. med. Zdenka Zorić i dr. med. Nevia Delalle Lozica objasnile su što mogu značiti svrbež i cvrenilo te savjetovale kojim šamponima i preparatima se mogu liječiti navedenastanja

Antibiotska terapija
”U posljednja 3 mjeseca počeli su mi se pojavljivati prištići na tjemenu. To nisu samo prištići na vlasištu, već ponekad nastanu cijele kvrge koje znaju biti bolne. Ne znam ima li to veze s ciklusom jer se pojavljuju većinom u sredini ili krajem ciklusa. Zanima me zašto se pojavljuju i kako da ih se riješim?”, pitala je naša čitateljica Lana.

Specijalistica dermatologije i venerologije dr. med. Zdenka Zorić objasnila je kako po opisu čitateljice u obzir dolazi dijagnoza folikulitisa i perifolikulitisa. Uzroci mogu biti infekcija, trauma folikula dlake, trljanje, a za neke slučajeve kaže se da su idiopatski jer se ne zna uzrok. ”Svakako se javite dermatologu koji će Vam prema kliničkoj slici preporučiti lokalnu ili peroralnu antibiotsku terapiju te prema potrebi drenažu nodusa (‘kvrge’ koje opisujete) ili prema potrebi dalju obradu (uzimanje brisa ‘prištića’), nakon čega se točno zna koji je uzročnik infekcije. Ako na antibiotsku terapiju ne dolazi do poboljšanja, mogu se učiniti biopsija i krvne pretrage jer postoji nekoliko različitih uzroka folikulitisa i perifolikulitisa”, rekla je dr. med. Zorić.

Dermatitis vlasišta
”Molila bih Vas savjet i mišljenje vezano uz perutanje vlasišta i nastajanje ljuski. Naime, po tati sam naslijedila lagani dermatitis na vlasištu koji se pojačano javlja promjenom godišnjeg doba ili ako nekoliko dana ne operem kosu. Manifestira se u obliku svrbeža, perutanja i krastica koje nastaju nakon svrbeža. Korištenjem šampona protiv peruti smiruje se. Što biste šampone i masti preporučili za liječenje?”, zanima našu čitateljicu Tinu.

”Poštovana, po opisu tegoba koje imate već dulje vrijeme, mislim da se radi o seboreičnom dermatitisu, učestaloj kroničnoj bolesti koju karakteriziraju crvenilo i ljuskanje na koži lica, vlasišta, prsa i pregiba. U vlasištu se nalaze uglavnom oštro ograničena žarišta veličine kovanog novca, različitog oblika, ružičasto-crvene boje, prekrivena bjelkasto-žućkastim ljuskama”, objasnila je dr. med. Zorić i dodala kako su šamponi koji sadrže selenium-sulfid, cink-pirition, katrane ili ketokonazol uglavnom djelotvorni kod većine pacijenata te naglasila kako se radi o kroničnoj bolesti, odnosno stanju.

Kronično oboljenje kože
”Imam 31 godinu i od malena se borim s problemom perutanja kože vlasišta. Intenzitet perutanja je promjenjiv, nekad je toliko izraženo da mi se na glavi pojave kao nekakve krastice i ako se počešem na tim područjima se počne lučiti nekakva tekućina nalik vodi. Slični mi se problemi javljaju i na području oko nosa, obrva i u ušnoj školjci. Isprobala sam jako puno proizvoda kao što su kokteli za utrljavanje na bazi mentola, različiti šamponi i sve to neko vrijeme pomaže i onda prestane s djelovanjem. Već sam nekako naučila živjeti s time, ali brinem da ne dođe do ispadanja kose zbog tog problema”, požalila se naša čitateljica Ivona.

Dr. med. Nevia Delalle Lozica, specijalist dermatologije i venerologije kaže kako se iz opisanog stanja može zaključiti da čitateljica ima seboreični dermatitis vlasišta i kože. Navodi kako na tržištu postoje brojni preparati kojima se navedeno stanje može držati pod kontrolom pa nije rijetko da nakon određenog vremena dođe do zasićenja pojedinim preparatom te je potrebno preparat mijenjati. Uz antimikotike, potrebno je kod jače upale primijeniti i srednje potentni kortikosteroidni pripravak kroz kraće vrijeme, a potom pronaći najbolji neutralni preparat za njegu. Doktorica Delalle Lozica napominje kako se radi o kroničnoj bolesti koja je sklona recidiviranju u raznim situacijama. Nije povezana s ispadanjem kose, ali korištenjem agresivnih preparata i prečestim pranjem i iritacijom, kosa može pojačano ispadati i značajno oslabiti.