Super MAMA

Sedam jeftinih i prirodnih trikova koji će otjerati komarce

Tržište je prepuno sredstava koji bi nam trebali pomoći u zaštiti od nemilosrdnih ljetnih napasnika, no njihovo nepovoljno djelovanje na čovjekovo zdravlje nagnalo nas je da potražimo prirodna rješenja, piše Zadovoljna.hr.

Među njima ističu se opojne kapljice eteričnih ulja, ali i neki neočekivani trikovi poput ispijanja jabučnog octa i premazivanaj korom banane

Maslinovo ulje

Poznato je kako su omiljena okupljališta komaraca površine s vodom pa i one male poput lokvica u teglama s cvijećem. Kako bi komarce otjerali s mjesta okupljanja i učinili im ih mrskima stavite posudicu s vodom i nekoliko kapi maslinovog ulja koje će biti neprimjetno, a odbit će dosadne nametljivce.

Jabučni ocat

Pomalo neobičan, ali jedan od učinkovitih recepata protiv uboda je ispijanje jabučnog octa. Tri žlice octa pomiješajte s 2 dcl vode i po želji s malo meda, vaša koža nakon kratkog perioda lučit će miris octa koji mogu osjetiti samo insekti.

Nim

Dvorišta ili balkoni s obiljem zelenila najveći su mamac komaraca, njihovu najezdu i okupljanje možete spriječiti pomoću praha nima. Poznata indijska biljka ima djelovanje prirodnog insekticida na štetočine, stoga dvije velike žlice praha stavite u gazu i posipajte na mjestima gdje se okupljaju komarci. Na ovaj način spriječit ćete njihovo razmnožavanje. Osim toga ulje nima učinkovito štiti kožu od ugriza, dovoljno je da se dva puta dnevno, najbolje iza tuširanaj namažete s uljem čiji će miris s kože ishlapiti ali ostaviti dovoljno traga da komarci pobjegnu.

Banana

Osim što je zdrava i držat će vas sitima banana je odlična za vašu kožu, a komarci je mrze. Bananu pojedite, a unutrašnjom stranom kore namažite dijelove ruku i nogu.

Lavanda

Miris lavande je prekrasan, a komarci ga jednostavno ne mogu podnijeti. U maslinovo, bademovo ili bebi ulje nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i namažite cijelo tijelo. Ulje će vašu kožu učiniti mekom i zaštićenom od ljetnih napasnika.

Ulje čajevca

Ulje čajevca zahvaljujući intenzivnom mirisu efikasno pomaže u borbi protiv komaraca te smiruje mjesto uboda. 140 ml vode pomiješajte s 60 ml ulja čajevca, smjesu ulijte u bocu s raspršivačem protresite i poprskajte kožu barem jednom dnevno.

Mosquitan jastučići

Inovativni jastučići sadrže prirodne sastojke, a prednost je, posebice kada se radi o zaštiti djece, njihov neizravan kontakt s kožom. Samoljepljivi jastučić otpušta aktivne sastojke estrakta divlje rajčice, može se zalijepiti svugdje na odjeću, krevetić, stol, vrata, prozor. Sastojci se opuštaju grebanjem po površini te djeluju unutar jednog metra i štite u periodu od četiri do šest sati. Mosquitan jastučići su dostupni u DM trgovinama.

Radiosarajevo.ba