Super MAMAUncategorized

RIZIK OD OPASNOSTI: Nakon što ovo pročitate više nećete spavati OTVORENIH usta!

Ukoliko spavate sa otvorenim ustima tokom noći, onda imate veću opasnost da se vaši zubi pokvare. Pljuvačka ima prirodnu sposobnost da uništava bakterije koje proizvode kiselinu. Što je manje pljuvačke, to je više bakterija u ustima, pa zubi brže propadaju.

Kada spavamo sa otvorenim ustima ona se osuše. Upravo to je razlog zašto ta navika štetno djeluje na zube. Kada su usta suha, upozoravaju stručnjaci, zaštitni sloj pljuvačke nestaje. Tada nivo kiseline u ustima raste, a to nagriza zubnu gleđ.

U normalnim uslovima, kiselost u ustima je na neutralnom nivou od 7,7, dok ona pri spavanju s otvorenim ustima se smanjuje na 6,6 što pokazuje blagu kiselost. Kod nekih ljudi nivo kiselosti u ustima je vrlo visok, čak 3,6. Muškarci su skloniji disanju kroz usta tokom sna, čak trećina njih, dok samo pet podsto žena ima takvu naviku.

Mnogi često spavaju s otvorenim ustima jer ne mogu da dišu kako treba na nos. Zbog toga, savjetuju stručnjaci, prije spavanja oslobodite disajne puteve ili koristite sprejeve koji olakšavaju disanje kroz nos.