Super MAMAUncategorized

Pomaže li kamilica kod upale očiju?

Upale očiju nisu toliko opasne, ali liječenje je često dugotrajno

Česte upale očiju nisu toliko opasne opasne, ali znaju biti dugotrajne i teško ih se riješiti. Kod težih slučajeva često je  potrebno istovremeno koristiti sistemski antibiotik, lokalni antibiotik i mehaničko čišćenje rubova vjeđa najmanje dva puta na dan ispiranjem sterilnim gazama natopljenim fiziološkom otopinom. Kad su upale kronične treba provjeriti i šećer u krvi

Zašto se upala stalno vraća?

Čitateljica Stella obratila se za pomoć stručnjaku Zdrave Krave dr. sc. Deanu Šariću, dr.med. oftalmologujer ima česte upale očiju. “Imam 23 godine i česte upale očiju. Sve je počelo prije dvije godine. Na desnom oku imala sam chalazion (vrsta očnog ječmenca, koji je prešao u kroničan oblik), a vjerujem da je nastao kao posljedica tih upala. Neko vrijeme je sve  bilo u redu, međutim upale su se opet vratile. Posjetila sam par specijalista oftalmologa, ali mi uvijek daju istu terapiju – kapi i masti.

Crvenilo i upala oka mi nestanu nakon terapije, ali mi je kapak na desnom oku, kojeg sam operirala i dalje natečen. Stavljam tople obloge od kamilice pa mi se oteklina malo smanji, ali nakon nekog vremena opet natekne. Cijelo vrijeme osjećam težinu i nekakvu smetnju u oku. Radila sam i bris oka, sve je bilo u redu. Ne znam što da radim, molim za preporuku koje testove još mogu obavit i kako da se izliječim od tih silnih upala?”

Kada se žlijezde upale nastaje ječmenac

Dr. Šarić, objasnio je da se kod Stelle najvjerojatnije radi o kroničnom blefaritisu – kroničnoj upali vjeđa. “Ta se upala povremeno prenosi na spojnicu i rjeđe rožnicu i uzrokuje konjunktivitis, te mogući keratitis, upale spojnice i rožnice. Također povremeno dođe do začepljenja izvodnog kanala pojedine žlijezde upalnim sadržajem, te se razvija upala žlijezde-ječmenac. Liječenje ove ne toliko opasne koliko dugotrajne i teško iskorjenjive infekcije nije jednostavno. Najčešće je kod težih slučajeva potrebno istovremeno koristiti: sistemski antibiotik, lokalni antibiotik i mehaničko čišćenje rubova vjeđa najmanje dva puta na dan ispiranjem sterilnim gazama natopljenim fiziološkom otopinom.”

Neke osobe su sklonije upalama očiju

“Odluku za ovu vrstu liječenja morate prepustiti oftalmologu, a ispiranje kamilicom generalno nije preporučljivo”, objasnio je dr. Šarić i nastavio: “Samo liječenje lokalnim antibiotskim kapima i mašću nedostatno je jer se nakupine bakterija zadržavaju u kanalićima žlijezda i na trepavicama gdje učinak lokalnog antibiotika nije dostatan.

Nažalost riječ je o sklonosti, pa se unatoč temeljito provedenoj terapiji i izlječenju, kronična upala često vraća, no treba biti uporan. Svakako je u sklopu temeljitog liječenja potrebno provjeriti mogućnost sistemske bolesti kao moguće podloge kroničnog blefaritisa. Primjerice neotkrivena šećerna bolest, pad imuniteta i slično.”