Super MAMAUncategorized

PERSONALIZACIJA TRENINGA-NAJBOLJI PUT KA OSTVARENJU VAŠIH CILJEVA

Kada je riječ o treningu i fizičkoj aktivnosti, svako od nas počinje sa različite pozicije. Bez obzira na to da li želimo da utičemo na redukciju masti, povećanje snage ili korekciju telesnog stava, nije moguće formulisati program, koji je primenljiv za sve. Najčešća greška koju pravi prosečan rekreativac jeste da kopira trening uspešnih sportista ili da nema nikakav koncept treninga. Ovakav način vežbanja dovodi do nezadovoljavajućih rezultata ili jos gore do povreda mišića ili zglobova. Da bi se takve situacije preduhitrile bitno je imati jasno definisan i realan cilj (osoba koja nekoliko godina nije bila u treningu se ne može spremiti za polumaraton za mesec dana, ali period priprema od 6 meseci je sasvim objektivan za dostizanje tog cilja).

Druga bitna stvar je proces koji stoji između nas i našeg cilja-kojim postupcima ću postići ono što želim? Možete to da posmatrate na ovaj način:postoje ulazne informacije (kakvi smo sada-kondicija, izgled, težina, proporcije) i izlazne informacije (kakvi želimo da budemo bilo da je reč o formi, telesnoj konstituciji ili kondiciji). Sve što se dešava između je trenažni proces. Pravilno programiran trening, prilagođen vašim sposobnostima, karakteristikama i specifičnim potrebama je siguran put ka dostizanju cilja.

Generalni principi u programiranju personalnih treninga su:

  • Postavljanje dijagnoze (određivanje trenutne pozicije klijenta-težina, procenat masti, bazalni metabolizam, testiranje snage, izdržljivosti, fleksibilnosti)
  • Postavljanje ciljeva (ciljevi treba da budu u skladu sa dijagnozom, sprovedeni u realnom vremenskom periodu)
  • Planiranje treninga (sastavljanje programa vežbi, koje će najefikasnije da dovedu klijenta do željenih rezultata)
  • Kontrola treninga (ponovno testiranje i kontrola napretka)

Vaš personalni trener je tu da rukovodeći se ovim principima realno proceni koji se ciljevi mogu ostvariti i koji je najbolji način za to. Njegov zadatak je da sastavi trening i ishranu, koji su prilagođeni Vašim karakteristikama, a na vama je da uz dobru volju i povjerenje u proces istrajete u dostizanji zajedničkog cilja.