Super MAMAUncategorized

Morning workout- savršen način da započnete svaki dan!

Kako bismo Vam na pravi naćin objasnili važnost jutarnjeg treninga, neophodno je prvo objasniti kako funkicioniše ljudski organizam:
Naše organizam pretvara hranu u određene materije koje nas održavaju u životu. Proteini grade mišiće i ostala tkiva, a ugljeni hidrati i masti se koriste kao izvor energije ili ako se ne potroše, oni se skladiste u obliku masnog tkiva.

Uz pomoć glikogena i kiseonika u ćelijama, telo stvara energiju. Glikogen se dobija iz glukoze, a ona iz ugljenih hidrata koje unosimo iz hrane.
Ako želimo da sagorimo masno tkivo, telu će biti lakše ako mu stvorimo idealne uslove za taj posao.

Trening bi trebalo da bude prva stvar nakon buđenja, zbog toga što je naše telo već poprilično ispoščeno za vreme spavanja, i samim tim ćemo odmah započeti proces topljenja masnih naslaga.

I ne samo to. Kod kardio treninga postoji i takozvani “afterburn” efekat. Jutarnji kardio trening uzdiže Vaš metabolizam, pa ćete nastaviti da sagorevate masti i nakon treninga. Ako trenirate uveče, metabolizam opada čim zaspite i ovaj efekat izostaje.

Postoji i treća prednost jutarnjeg treninga, ali o njoj ne treba govoriti onima koji su samo jednom probali. Jutarnji kardiovaskularni trening sa sobom donosi i sjajan osećaj ispunjenja koji će Vas pratiti tokom dana. Vežba postaje prijatno iskustvo, a što je izazovnija i što viši cilj sebi postavite, to ćete biti zadovoljniji tokom dana kada ga ispunite.

Evo i nekoliko uputstava koja će Vam pomoći da vaš jutarnji trening bude što delotvorniji :
– trenirajte na prazan stomak (ovo važi samo za trening odmah nakon buđenja),
– pijte dosta vode,
– pre treninga popijte neki napitak koji sadrži kofein, najbolji je crni ili zeleni čaj,
– odmah posle treninga pojedite izbalansiran obrok, koji sadrzi kvalitetne ugljene hidrate i proteine kako biste vratili nivo šećera u krvi na normalu i započeli proces oporavka od treninga.