Super MAMAUncategorized

Ovi simptomi mogu biti signali opasnih bolesti..!

U 20-im ili 30-im još uvek možete olako preći preko nekih simptoma, poput nesvestice, bola u želucu i žeđi, ali nakon 40. godine ovim poznatim simptomima morate posvetiti više pažnje.Ako pijete dovoljno tečnosti i ne znojite se previše, nagla žeđ koju osećate možda upozorava na opaku bolest. Pogledajte na šta sve morate obratiti pažnju…

Neutaživa žeđ – Šta bi to moglo da znači? Ako se niste dobro preznojili tokom vrelog ljetnjeg dana, žeđ može biti znak dijabetesa tipa 2. Ova vrsta žeđi rezultat je gubitka vode kad nivo glukoze postane dovoljno visok da se mora izlučivati u mokraći. Kad da posjetite lekara? Česta glad, gubitak tjelesne težine i dehidratacija, uz često mokrenje, znak su da ne odgađate posjetu lekaru.

Iznenadna anksioznost

Šta bi to moglo da znači? Tjeskoba u 20-ima nije neki problem, ali bi u kasnijim godinama mogla biti i simptom srčanog udara. Dok su bol u grudima, otežano disanje i mučnina klasični simptomi srčanog udara, kod žena to može biti i tjeskoba – možda zbog hormonalnih i drugih bioloških razlika.Kad da posjetite lekara? Ako imate faktore rizika za bolesti srca i osjećate teskobu bez razloga, posavjetujte se sa ljekarom.

Crvenilo lica

Šta bi to moglo da znači? Još uvijek možete pocrveneti ako su sve oči uprte u vas, ali možda je u pitanju rozacea, upozoravaju dermatolozi. Ovo oštećenje krvnih sudova, najčešće u sredini lica, uglavnom nije opasno. Jedete li jako začinjenu hranu i pijete kafu, to može pogoršati stanje. Ali, rozacea koju prati prekomjerno znojenje, ubrzan rad srca ili visok krvni pritisak može ukazivati na hormonalne probleme. Kad da posjetite lekara? Što pre to bolje. Dermatolog može pojasniti šta pogoršava problem, te prepisati kreme i laserski tretman.

Neobjašnjiva tuga

Šta bi to moglo da znači? Nizak nivo progesterona utiče na loše raspoloženje kod žena starijih od 40 godina. Kako jajnici stare i proizvodnja progesterona se smanjuje, estrogen počinje dominirati. Krivac može biti i visok ili nizak nivo hormona štitne žlijezde. Kad da posjetite lekara? Ako simptomi uključuju razdražljivost, promjenu raspoloženja, PMS, anksioznost i isprekidan san. Vitamin C i manji unos kofeina mogu pomoći kod manjka progesterona. Treba se i češće opuštati.

Bolovi u stomaku

Šta bi to moglo da znači? To može da varira od benignih stanja, kao što je netolerancija na laktozu, do ozbiljnijih, što uključuje i rak pankreasa, peptički ulkus ili upalne bolesti crijeva. Kad da posjetite ljekara? Bol definitivno ne treba ignorisati. Posebno ako je uporan i sve jači, ako se zbog njega budite noću i praćen je groznicom, dolazi sa povraćanjem, ako sprečava adekvatan unos hrane i vode, ili je prati crna ili krvava stolica.

Vrtoglavica ili trnjenje ruke

Šta bi to moglo da znači? Duga vožnja biciklom može namučiti lakatni živac, što uzrokuje slabost mišića i bol. Možda imate i sindrom karpalnog tunela. Kad da posjetite ljekara? Ako vam ruke trnu ili imate vrtoglavicu dok ležite ili tokom rutinskih aktivnosti (osim sporta ili vježbe). Liječenje može uključivati antiinflamatorne lekove, steroidne injekcije ili vježbe. U teškim slučajevima ljekar može preporučiti operaciju.

Česte frakture

Šta bi to moglo da znači? Osteoporoza, koja slabi kosti i čini ih osjetljivim. Stresne frakture obično se javljaju u nogama i potkoljenici kod repetitivnih intenzivnih sportova (kao što su trčanje ili skakanje) ili aerobika. Kad da posjetite lekara? Ako su povrede česte. Provjerite gustinu kostiju. Ovo je posebno važno ako imate faktore rizika za razvoj osteoporoze.

Vrtoglavica

Šta bi to moglo da znači? Osećaj može biti posljedica niskog nivoa šećera u krvi ili poremećaja srčanog ritma, a to može biti opasno po život. Kad da posjetite ljekara? Ako imate učestale ili uporne vrtoglavice. Lekar može provjeriti ritam srca tokom uobičajenih aktivnosti.

Bolovi u potkoljenici

Šta bi to moglo da znači? Može ukazivati na duboku vensku trombozu, krvni ugrušak, koji odaje oteklina i crvenilo. Takav ugrušak može postati embolus, koji može stići u pluća i stvoriti blokadu ili plućnu emboliju. Uzročnici mogu biti i kontraceptivne tablete, dugo sjedenje ili duga vožnja automobilom. Kad da posjetite ljekara? Ako ostajete bez daha, to može biti znak plućne embolije i zahtjeva hitnu ljekarsku pomoć.

(Net)