Super MAMAUncategorized

Dobre i loše strane kahve

Jeste li se ikada zapitali kako tolike količine kofeina utječu na vaše zdravlje? Konzumiranje kahve ima svoje prednosti i mane pa je dobro upoznati se s njima.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Sastojci koje pronalazimo u kahvi pokazali su se kao izuzetno učinkoviti u suzbijanju dijabetesa, konkretno tipa 2.Ispijanje četiri ili više šoljica kahve dnevno smanjuje rizik od dijabetesa za gotovo 30 posto, što svakako nije zanemarivo. Dobra je vijest da podjednak učinak imaju kahva sa i bez kofeina, pa ne morate brinuti oko nesanice.

Kahvom se rješavate slobodnih radikala

Kahva sadrži preko 1000 prirodnih sastojaka zvanih fitokemikalije, koje su prirodni borci protiv raznih bolesti. Mnogi od tih sastojaka djeluju kao antioksidansi, vaše stanice su izuzetno učinkovite u suzbijanju od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Učinkovita u poboljšanju pamćenja i misaonih procesa

Starenjem dolazi do slabljenja kognitivnih sposobnosti i pamćenja. Kahva može biti učinkovita u oba slučaja, pogotovo kad se radi o pamćenju novih informacija. Prema jednom psihijatrijskom istraživanju, kahva, u kombinaciji s nečim slatkim, poboljšava koncentraciju i pamćenje, izravno stimulirajući dijelove mozga odgovorne za te funkcije. Čini se da je mješavina kahve i šećera zaista dobitna kombinacija.

Ubrzava osteoporozu

Šoljica kahve je učinkovita za stanice, za izlučivanje kalcija, što dovodi do osteoporoze. Kalcij se izlučuje putem urina, pa što više pijete, više gubite. Dobra je vijest što se taj gubitak može nadoknaditi još jednom tradicionalnom kombinacijom – dodatkom mlijeka ili vrhnja.

Utječe na bore

Kahva i razni energetski napici (puni kofeina) mogu doprinjeti dehidraciji, što izravno utječe na kožu i uzrokuje nastanak bora. Stoga, sa svakom šoljicom popijte i čašu vode.

Potpomaže debljanje

Kahva gotovo nikad ne ide sama, uz nju su uvijek krafna ili neko drugo pecivo. Unosom kofeina utječemo na razinu šećera u krvi, što, pogotovo nakon prestanka djelovanja, potiče osjećaj gladi. Nakon što iscrpimo energiju od 2-3 šalice kahve, bacit ćemo se na prejedanje nečim masnim ili slatkim, što će se primjetno odraziti na težini.

Trovanje pesticidima

Kahva je jedna od najtraženijih namirnica u svijetu i loša godina jednostavno nije dopustiva. Kako bi osigurali potreban urod, proizvođači biljke kahve često špricaju velikim količinama pesticida, herbicida i drugim kemikalijama.

Pijete li litar kahve dnevno, pobrinite se da je iz organskog uzgoja – otrovi i kemikalije preko zemlje truju svako zrno, a preko toga i vas. Pripazite i na kahvu bez kofeina, jer se za njegovo uklanjanje često koristi još više kemikalija nego za same biljke.

Imate li vremena i prilike, kahvu pijte sa žličicom šećera, malo mlijeka i čašom vode.

Izvor: Index
___________________________________________________________________

Osam stvari koje morate znati o kafi i kofeinu

Kao što to uživaoci kafe dobro znaju, kofein je stimulant i droga. Ako ga u organizam unosite previše možete si stvoriti zdravstvene probleme, ali mnoga istraživanja pokazuju kako umjereno konzumiranje kafe može imati dobar utjecaj na vaše zdravlje. Evo što trebate znati.

Dobre strane kofeina

Kofein potiče stvaranje dopamina koji aktivira područje mozga koje je odgovorno za produktivnost i budnost. Šalica kafe može i poboljšati vaše raspoloženje.

Loše strane kofeina

Kada u sebe unesete više od 500 miligrama kofeina, što je otprilike količina koju imaju četiri šalice kafe, kofein može izazvati nervozu, nesanicu i nepravilan rad srca. Neka istraživanja su pokazala i da kofein može smanjiti sposobnost kostiju da apsorbira kalcij, kao i da može u kratkom roku jako povećati pritisak zbog čega se savjetuje ljudima s visokim pritiskom da pripaze na unos kofeina, piše Magazin.hr.

Kofein može smanjiti rizik od moždanog udara

Prije se smatralo kako konzumiranje kafe može povećati rizik od moždanog udara. No nedavno istraživanje u kojem je sudjelovalo 83 hiljade žena otkrilo je kako su žene koje su pile kafu imale manji rizik od moždanog udara.

Kofein može pomoći kod hiperaktivnosti

Iako se nekad smatralo kako je kofein uzrok hiperaktivnosti sada se smatra da bi on mogao biti potencijalni lijek za ovaj poremećaj, jer u malim količinama, kofein povećava sposobnost koncentracije.

Kofein možda ne pomaže u gubitku kilograma

Iako mnogi smatraju kako je kafa bez kalorija odličan dio dijete, istraživači nisu potvrdili da kafa pomaže u gubitku kilograma. Kofein može ubrzati metabolizam, ali veliki unos kofeina dovodi s druge strane do veće proizvodnje kortizola, hormona stresa koji je povezan s debljanjem i naravno stresom.

Zrna kave su poželjna

Što se tiče izvora kofeina stručnjaci jednoglasno biraju prirodne izvore poput kafe ili čaja pored potencijalnih opasnih količina kofeina, šećera i drugih aditiva u energetskim pićima.

Energetska pića mogu biti opasna

Kako ističu stručnjaci energetska pića napravljena su kako bi brzinski dignula energiju, a bez puno nutritivnih vrijednosti. Neki od energetskih pića sadrže čak i 70 grama šećera što je jednako 17,5 kašičica. No, još opasnije je što energetska pića uz velike količine kofeina sadrže i guaranu, taurin i ginseng. Takva kombinacija može izazvati trovanje kofeinom.

Inhalirajući kofein bi mogao biti budućnost

Jedna od najnovijih metoda uzimanja kofeina jest AeroShot, svojevrsni inhalator veličine ruža za usne koji sadrži B vitamin i 100 miligrama kofeina, odnosno količini koja odgovara jednoj velikoj šalici kafe.

Kako bi uzeli AeroShot potrošači samo trebaju udahnuti prah koji se odmah otopi u njihovim ustima. Ovaj proizvod je nedavno prozvan potencijalno opasnim od američke državne agencije za hranu i lijekove, ali nije uklonjen iz prodaje, piše huffingtonpost.com.