Super MAMAUncategorized

Oprez: Gumeni bomboni sadrže sredstvo za poliranje automobila!?

Kako se proizvode

Brojne vrste bombona nastaju na način da se šećerni sirup miješa s otopinom određene tvari za želiranje poput škroba, želatine, pektina i drugih guma koje hlađenjem očvrsnu i tvore gustu masu za žvakanje. Tako nastaju i poznati gumeni bomboni koji se proizvode od jednake količine šećera saharoze i glukozno fruktoznog sirupa uz dodatak želatina ili mješavine želatina i pektina. Želatin čini otprilike 5 do 15 % težine bombona, a uloga joj je dati elastičnu i gumenu strukturu proizvodu. Što je više želatina, bomboni su tvrđi. Želatin se kuha na visokoj temperaturi te se koncentrirana otopina želatina dodaje u šećerni sirup. Gumeni bomboni su i relativno vlažni – sadržavaju otprilike 15 % vode.

Obilje šećera i problematični e-brojevi

Želatin sadrži kolagen, jedan od materijala koji grade hrskavicu i kosti, pa iz tog razloga u narodu postoji vjerovanje kako želatin može pomoći kod artritisa i drugih stanja zglobova. Želatin je bogata proteinima kojih sadrži čak 85 %. Stoga, osim ako niste vegetarijanac i nemate ništa protiv proizvoda dobivenih iskuhavanjem životinjskih ostataka, nema razloga da vam želatin bude na crnoj listi nepoželjnih sastojaka.

Činjenica jeste da se gumeni bomboni proizvode od šećera, ali to smo i očekivali. Sa sobom nose rizik kao i druge namirnice bogate jednostavnim procesiranim šećerima, pa se ne savjetuje kupovati ih i jesti svaki dan u većim količinama.

Još jedna mana gumenih bombona i procesirane hrane uopće je dodatak brojnih umjetnih aroma, bojila i drugih aditiva, pa se tako u jednoj vrsti gumenih bombona može naći čak dvanaest različitih aditiva. U gumenim bombonima možemo naći i različite voskove. Primjerice, karnauba vosak nije štetan aditiv, međutim radi se o neprobavljivoj tvari koja se inače koristi za poliranje automobila.

S obzirom da se najveće dopuštene vrijednosti aditiva određuju za odrasle osobe prosječne težine 70 kg, djeca, koja su ujedno i najčešći konzumenti, mogu biti u riziku da prekorače ove vrijednosti, stoga opet valja prakticirati umjerenost.

A dokopate li se gumenih bombona bez šećera, ni u kojem slučaju nemojte pojesti veću količinu odjednom. Najčešći odabir umjetnih zaslađivača u slatkišima bez šećera su šećerni alkoholi koji u većim količinama izazivaju prolazne, no teške probavne smetnje, napuhavanje i proljeve, piše Gastro.

novovrijeme.ba