Super MAMA

Najbolji recepti narodne medicine za ljepotu, zdravlje i očuvanje mladosti

Smilje, biljka od koje ljeti u našoj zemlji miriše sav otočni i priobalni krš, a koju se ove sezone nekontrolirano, nestručno i neumjereno bralo zbog visoke otkupne cijene od 10 kuna za kilogram, u kozmetici je odavno poznata, najviše po aromatičnom ulju prekrasnog mirisa, dok su kreme od smilja (zvanog i imortela, besmrtnica) poznate po anti-age učinku – ublažavanju bora i sprječavanju njihova nastanka, te po svojstvu obnavljanja i osvježavanja kože.
Od masline do magarećeg mlijeka
U prirodi ima puno sredstava za održavanje lijepog, njegovanog izgleda i “zadržavanja mladosti”, još neugrađenih u skupe proizvode kozmetičke industrije.
U nekoliko davno izdanih travarskih knjiga potražili smo stare narodne recepte koji se, iako nisu nazivani “kozmetičkima”, odnose na održavanje lijepog i zdravog izgleda kože, kose, zubi… korištenjem raznoraznog bilja.
Tražeći i grupirajući savjete i narodne lijekove koji bi se mogli svrstati pod egidu “kozmetička sredstva”, pođimo s onim što preporučuje Sadik Sadiković (1867. – 1940.), travar iz Ljubuškog, u svojoj knjizi “Narodno zdravlje”, napisanoj još 1928. godine (koristili smo izdanje sarajevske “Svjetlosti” iz 1968. godine).
U Sadikovićevoj se knjizi točno između recepata za liječenje “lišaja koji kožu izjeda (lupusa)” i “bolova u leđima”, te “goveđeg lišaja”, “more” i “malarije”, našao naslov “Za ljepotu, mladost i gipkost”. I evo kako to postići:
“Tko se pere jutarnjom rosom, proljepšat će mu se i pomladiti lice. Za gipkost tijela dobro se umivati i natrti tijelo maslinovim uljem. Umivanje u mlijeku od magarice idealno je sredstvo za dobivanje baršunaste i nježne puti. Vanredan ten dobiva se također kupanjem u kineskom čaju najbolje kvalitete. Istuci lukavice od mladolika (Ornithogallum tennifolium) i maži tim lice.”