Zdravlje

Med i čuvarkuća kao lijek protiv mioma na maternici i cista na jajnicima

U mnogim seoskim domaćinstvima i danas postoji običaj da se čuvarkuća stavi u kravlju balegu i zalijepi na krov kuće, štale i svih pomoćnih zgrada . Na tom najvišem položaju u dvorištu, čuvarkuća ima dobar pogled prema nebu pa može da nasluti kada se sprema oluja i grmljavina i da blagovremeno zaštiti kuću i ukućane od nevremena, groma i vatrene stihije .
Odatle potiče narodna poslovica :
” Bolje čuvarkuća na kući nego dva psa pred kućom .”
Latinski naziv za ovu biljku je “uvijek živuća” što znači da je neuništiva bez obzira na uslove kojima je okružena . Gdje ona raste i razmnožava se tu svoju “uvijek živuću” i neunišivu energiju prenosi i na kuću i domaćinstvo .
Grci i Rimlani su je sadili pored drugih biljaka da ih zaštite od gusjenica, raznih insekata i štetočina, a Karlo Veliki (a kasnije i njegov sin Ljudevit Pobožni) su naredili svojim podanicima da između 72 biljke koje su obavezni da sade na njivama i baštama bude i čuvarkuća .
Čuvarkuća je višegodišnja biljka, visoka 10 – 60 cm . Ima debele sočne listove složene u rozetu . Zaliva se veoma malo, kao kaktus, ako je zasađena u dvorištu nije potrebno zalivati .Cveta od juna do septembra i u tom periodu se mogu skupljati njeni listovi za čajeve i preparate.
Svježe iscijeđeni sok od čuvarkuće :
liječi opekotine, ujed insekata, kurje oči i bradavice, pjege i fleke od sunca , herpes, ispucalu kožu .
Sok pomaže i kod zapaljenja zuba , uha i grla
Čaj pospješuje izlučivanje mokraće, pomaže kod obilne i bolne menstruacije i dizenterije.
a 1210ČAJ OD ČUVARKUĆE
2 kašičice usitnjenih listova čuvarkuće
1 čaša vrele vode
Listove preliti sa vrelom vodom, ostaviti da odstoji 2 sata, procijediti i piti 1/ 4 čaše, 4 puta na dan prije jela.
MED I ČUVARKUĆA
500 gr meda,
300 gr listova čuvarkuće
Čuvarkuća se samelje i pomiješa sa medom .
Ostaviti da odstoji nekoliko dana .
Konzumira se kašičica smjese na prazan stomak i posle toga se ne jede ništa 2 sata .Zimi zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija u organizmu . Smjesa od čuvarkuće i meda ubrzava metabolizam i čisti tijelo od toksina . Takođe se koristi i kod srčanih mana po preporuci ruskih ljekara . Dokazano je da uspješno liječi miome na maternici i ciste na jajnicima.
(1)MAST OD ČUVARKUĆE :
1 šaka sitno isjeckanih listova čuvarkuće
200 gr masti
Mast se opere u 9 voda . U jednoj šerpici se pomiješaju svi sastojci . Na laganoj temperaturi se mast otopi ( bez kuhanja) čim se otopi skloni se sa ringle i ostavi 12 sati da odstoji . Poslije toga se mast ponovo lagano zagrije da postane tečna , procijedi se i sipa u teglicu .Čuvati u frižideru .
Mast od čuvarkuće je ljekovita za : rane koje su nastale od udarca i prignječenja, zagnojene rane koje neće dugo da zarastu, otoke i protiv sunčevih pega i fleka na koži, ubod insekata, fistule .