Zdravlje

Ko želi zdravo srce,on doručkuje! / Osam najzdravijih namirnica za doručak

Ispostavilo se da su ispitanici koji su večerali u kasnijim večernjim satima imali 55 odsto veći rizik od kardiovaskularnih problema
Rezultati američkog istraživanja pokazuju da osobe koje ne doručkuju imaju 27 odsto veći rizik od srčanih oboljenja i da je podjednako važno kada, kao i šta i u kojoj količini konzumiramo za doručak. Rezultati najnovije studije, objavljeni u stručnom časopisu “Circulation”, pokazalo je…
da mladi ljudi koji ne doručkuju imaju 27 odsto veći rizik od srčanog udara ili smrti od kardiovaskularnih bolesti. Ovo istraživanje o učestalosti konzumacije hrane 26.902 ispitanika starih od 46 do 82 godine tokom 16 godina ispitivalo je uticaj doručka na povećanje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ispostavilo se da su ispitanici koji su večerali u kasnijim večernjim satima imali 55 odsto veći rizik od kardiovaskularnih problema. Istraživači su uočili da su tegobe učestalije kod mlađih ispitanika koji retko vežbaju, puše i konzumiraju alkohol.
Autori studije objašnjavaju rezultate time što se preskakanjem doručka povećava učestalost rizičnih uzročnika poput visokog krvnog pritiska, visokih nivoa lipida u krvi, dijabetesa i drugih simptoma koji tokom dužeg perioda mogu dovesti do teških kardiovaskularnih bolesti. Takođe, istaknuto je da bi doručak trebalo da sadrži raznovrsne namirnice i da se mora obratiti pažnja na prehrambene navike da bi se očuvalo zdravlje srca.
(Tanjug)
__________________________________
I dalje preskačete doručak? Evo zašto biste doista trebali promijeniti tu lošu naviku
Švedski istraživači su 1981. godine započeli istraživanje i tadašnje adolescente zatražili da zabilježe svoje navike doručkovanja. Nakon 27 godina podvrgnuti su liječničkim pregledima. Preskakanje doručka u tinejdžerskim godinama može uzrokovati dugotrajne posljedice na zdravlje gotovotri desetljeća poslije. Švedski istraživači 1981. godine započeli su istraživanje i tadašnje adolescente zatražili da zabilježe svoje navike doručkovanja. Nakon 27 godina podvrgnuti su liječničkim pregledima, pri čemu je otkriveno da oni koji nisu imali navike zdravog doručkovanja ili su ga preskakali sada imaju više znakova metaboličkog sindroma u usporedbi s onima koji su jeli zdrav doručak, piše Daily Mail.
Abdominalna pretilost i dijabetes najizglednije su posljedice lošeg doručka, smatraju istraživači. Ističu da će biti potrebno provesti i daljnja istraživanja kako bi se mogli razumjeti ključne poveznice i mehanizme uzročno-posljedične veze između doručka i metaboličkog sindroma, a rezultati nekih dosadašnjih istraživanja ukazala su na to da loš izbor hrane za doručak ili preskakanje tog obroka ima negativan učinak na regulaciju šećera u krvi, rekla je Maria Wennberg, autorica istraživanja.
Rezultati njenog istraživanja potvrđuju prethodne nalaze sa Sveučilišta u Tel Avivu koji su također pokazali da oni koji jedu više kalorija ujutro nego poslije tijekom dana, imaju manji rizik od dijabetesa i pretilosti.
vecernji.hr
__________________________________________
Osam najzdravijih namirnica za doručak
Zdrave namirnice od kojih će vaše tijelo dobiti sve što mu je potrebno za dobar početak dana u stvari su veoma dostupne. Ne preskačite doručak, ali preskočite pecivo, a opredijelite se za zdravije opcije.
1. Jaja
Jaja povremeno ugrozi loša reputacija, ali ona sadrže 13 esencijalnih hranjivih materija, uključujući proteine. Najmanje osam do 10 grama proteina, a po mogućnosti 20 do 25 grama ne samo da pružaju osjećaj sitosti, nego i pomažu u održavanju mišićne mase. Žumanca su bogata kolinom iz skupine vitamina B koji je važan za pamćenje. Jaja se, kao što znamo, mogu spremati na stotine načina.
2. Kahva
Iako nas previše kahve čini nervoznim, jutarnja šalica je puna antioksidansa. U umjerenim količinama – i bez mlijeka i šećera – kahva čuva srce i usporava kognitivnu degeneraciju. Može štititi od nekih vrsta raka, uključujući karcinom bazalnih ćelija i od dijabetesa tipa dva.
3. Banane
Ova jednostavna namirnica stekla je loš glas jer je puna skroba i kalorija. Ali ne bi smjela da bude na spisku zabranjenih namirnica. Banana srednje veličine je bogata vlaknima, vitaminom C i kalijumom, odnosno ima 422 miligrama kalijuma i nikakvu količinu natrijuma. Ta kombinacija pomaže u kontroli krvnog tlaka.
4. Naranča, limun, grejp
Još jedan odličan izvor vitamina C i kalijuma je cijela skupine agruma. Oni nude puno vlakana koja pomažu da se duže osjećate siti. Neke studije su pokazale da grejp kao predjelo bilo kom obroku može da ubrza mršavljenje.
5. Šumsko voće
Volimo ga jer je puno antioksidansa, vitamina C i vlakana, uz vrlo malo kalorija. Neka istraživanja pokazuju da ima antikancerogena svojstva, a pomaže kod neurološkoj degeneraciji povezanoj sa starenjem.
6. Grčki jogurt
Kao i jaja, grčki jogurt je izvor proteina koji daju osjećaj sitosti i odličan su izvor kalcijuma. Čuvajte se samo verzija s dodatnim ukusima jer je to razređeno s dodatnim šećerom. Jedite one s malim procentom masnoće, a ako želite da se zasladite, poslužite se šumskim voćem.
7. Čaj
Zahvaljujući antioksidansu flavonoida, čaj nosi jaka protuupalna svojstva i potiče imunološki sustav. Zeleni, crni i beli čajevi doprinose zaštiti od nekih oblika raka, srčanih problema i dijabetesa, ali važno je da šoljicu ne natrpate šećerom!
8. Zobena kaša
Ovaj posebno hranjiv doručak zaslužuje svako poštovanje. Zobena kaša je bogata vlaknima pa ste duže siti, a pomaže u regulaciji holesterola. Ako dodate bananu, orašaste plodova i šumsko voće, dobili ste idealan doručak i zdravu kombinaciju proteina, ugljenih hidrata i masti.