Super MAMAUncategorized

Klimatizacija – da li je štetna za zdravlje?

Vrelo sunce žari sa neba, asfalt se topi na cesti, temperatura prelazi 30 stepeni, dok ti mirno sjediš u svojoj kući, u kancelariji, u autu i problemi s temperaturom vani te se ne tiču… razlog tome je jednostavan…. KLIMATIZACIJA.
Klimatizacija je svugdje oko nas. Koristimo je u kancelarijama, u trgovačkim centrima, a sve češće i u stanovima. Nesporna je činjenica da je klimatizacija neophodna i vrlo ugodna.

 

 Mnogi smatraju da je klimatizacija štetna po zdravlje. Da li je to zaista tako?

 

Klima uređaj namijenjen je razmjeni zraka i provjetravanju prostorija te održavanju temperature na stalnom nivou, nezavisno od vanjske temperature. Uređaj dovodi vanjski zrak i obrađuje ga: hladi i ovlažuje na odgovarajući način, a nakon toga ponovo uvodi u prostoriju.

Opremljeni su specijalnim filterima za zrak, uklanjaju prašinu iz zraka, grinje, dlaku kućnih ljubimaca, kao i cvjetni polen.
Istina je da klimatizacija sama po sebi nije štetna. Štetno je neodgovarajuće korištenje klimatizacije. Nije dovoljno ugraditi klima uređaj. Potrebno ga je također redovno čistiti preparatima protiv gljivica i mijenjati filtere. Da bi klimatizacija bila sigurna za zdravlje, treba je čistiti prosječno jedanput u dvije sedmice i periodično mijenjati filtere. Voda iz zraka koja se kondenzuje u klima uređaju sadrži gljivice i bakterije, a vlažna sredina klima uređaja je pogodna za njihov dalji razvoj.

Klimatizacija – isušuje kožu i sluznicu nosa i grla

U zgradama u kojima je ugrađena klimatizacija, zrak je obično suh i ima malu vlažnost. To negativno utiče na kožu i sluznicu disajnih puteva, što dovodi do isušivanja kože i sluznice,što opet može dovesti do upale gornjih disajnih puteva čiji su simptomi svrbež grla, kašljucanje, osjećaj tegobe, iritacije grla. Može se pojaviti kašalj, hripanje, neugodan osjećaj, a kod oboljelih od astme čak i gušenje.

Neočišćen klima uređaj – vlažna sredina pogodna za razvoj gljivica

Neočišćen klima uređaj izaziva razvoj plijesni i gljivica koje se tokom rada klima uređaja raspršuju u prostoriji, što negativno utiče na alergičare ili oboljele od astme. Kad boravite više sati u takvoj prostoriji, umjesto da se osjećate bolje, vaše raspoloženje se pogoršava.

Klimatizacija pruža povoljne uslove za legionarsku bolest

Jedna od najčešćih bakterija u klima uređajima je Legionella pneumophila koja izaziva legionarsku bolest, čiji simptomi liče na gripu (temperatura, glavobolja, bol mišića, suhi kašalj). Naziv bolesti vuče porijeklo od otkrića te bakterije tokom epidemije te bolesti 1976. g. u Philadelphiji, za vrijeme skupa ratnih veterana u hotelu Bellevue Stratford Hotel. Stručnjaci tvrde da između 5% i 8% upala pluća su uzrokovane bakterijom Legionella. Ova bakterija vrlo rado boravi na vlažnim mjestima, na temperaturi od 20°C do 55°C. Ako se rasprši, ljudi udišu zrak onečišćen česticama vode. Svake godine u Europi od legionarske bolesti oboli oko 10 hiljada ljudi. Bitna je činjenica da američka organizacija koja se bavi proučavanjem legionarske bolesti tvrdi da je izvor svih epidemija legionarske bolesti bio sistem klimatizacije: u kući, u hotelu ili u bolnici. Bilo je slučajeva da je klima uređaj smješten na javnom mjestu, u periodu od nekoliko dana izazvao bolest kod više stotina ljudi.

Klimatizacija? Da, ali pametno!

Da bi klimatizacija dobro uticala na Vaše zdravlje umjesto da ga ugrožava, morate imati na umu nekoliko činjenica:

1. Od same vrijednosti temperature koja je podešena na klima uređaju, važnija je razlika između temperature u prostoriji i vani – ne bi trebala biti veća od 6°C.
Velika amplituda temperatura između prostorije i vani loše utiče na organizam jer:

  • može dovesti do termičkog šoka,
  • slabi funkcije imunog sistema,
  • pridonosi padu imuniteta,
  • slabi zaštitu organizma od infekcija.

2. Morate s vremena na vrijeme isključivati klima uređaj i provjetravati prostoriju. Osobe koje koriste klimatizaciju, moraju također voditi računa o tome da ne podešavaju klimatizaciju na puhanje direktno u lice te da ne sjede na hladnom propuhu.
Poštivanje gore navedenih savjeta će omogućiti efikasno i prije svega zdravo korištenje korisne stvari, kao što je klimatizovana prostorija.