Super MAMAUncategorized

DA LI STE ZNALI: Ono što se krije na dnu plastičnih boca je VAŽNIJE nego što ste ikada mogli da pretpostavite!

Pogledajte dno svojih plastičnih flaša. Tu je simbol za reciklažu sa brojem u njemu. Ako je tu broj 1, to znači da je flaša bezbedna za ponovnu upotrebu, ali takođe u njoj mogu nastati i bakterije, stoga budite obazrivi!

Boce sa brojem 2 su sjajne za ponovnu upotrebu, mnogo više od ostalih brojeva. Tu obično spadaju baloni za mleko ili vodu.

Boce sa brojem 3 se ne preporučuju za ponovnu upotrebu jer sadrže toksične materije. Čak se i recikliraju na poseban način. Ovde spadaju boce tečnih sapuna, deterdženata, čak i stari kablovi i žice.

Broj 4 je najsigurnija plastika, stoga se može ponovo upotrebiti mnogo puta, bez straha da će se tečnosti iz njih prosuti.

Plastika sa brojem 5 koristi se za pakovanje hrane i lekova, stoga je sigurna za ponovnu upotrebu. Od ove plastike prave se boce za kečap, ili slamčice.

Pod broj 6 spada plastika od koje se pravi probor za hranu za poneti, kutije za jaja, kutije za diskove. Ova vrsta plastike nije bezbedna za ponovnu upotrebu, a postaje još opasnija ako se zagreva.

Od plastike koja se označava brojem 7 prave se velike boce a vodu, pa čak i neke flašice za bebe. Ovu plastiku nikako ne bi trebalo ponovo iskoristiti jer sadrži bisfenol A, koji dovodi do sterilitet.