Super MAMAUncategorized

Brzi kolač od jabuka i zobenih pahuljica

Za još primamljiviju aromu, voće pospi cimetom, vanilijom i đumbirom
Poslastica od mrvičastog tijesta i osvježavajućeg sezonskog voća osvaja jednostavnošću pripreme i neiscrpnim mogućnostima. Mogu mu se dodati jabuke, trešnje, višnje, borovnice, orašasti plodovi te zobene pahuljice ili grožđice. Ovaj se desert najčešće poslužuje sa šlagom, pudingom ili sladoledom, no slobodno ga prekrij svježim komadima voća

Sastojci:
100 g oštrog brašna
3 žlice smeđeg šećera
2 žlice bijelog šećera
½ žličica praška za pecivo
½ žličice cimeta
prstohvat soli
125 g maslaca
šalica krupnih zobenih pahuljica
Za nadjev:
1 kg jabuka
1/2 limuna
5 žlica šećera
1.5 žlica oštrog brašna
žličica cimeta

Priprema:

Pomiješaj brašno, smeđi i bijeli šećer, prašak za pecivo, cimet i sol. Ovim sastojcima potom dodaj hladni maslac narezan na kockice i pritišćući vilicom, grubo ga pomiješaj s njima. Dodaj zobene pahuljice i rukama ih poveži sa smjesom brašna, šećera i maslaca kako bi dobila zrnatu smjesu. Dobivenu mješavinu čuvaj u hladnjaku dok pripremaš nadjev.

Za nadjev oguli i očisti jabuke te ih nareži na manje komade. Dodaj im sok i koricu polovice limuna te ih dobro obloži šećerom, brašnom i cimetom. Jabuke rasporedi u posudu za pečenje te ih pospi prethodno pripremljenom smjesom sa zobenim pahuljicama. Peci na 190°C oko 55 minuta, odnosno, dok vrh ne poprimi zlatno smeđu boju, a nadjev ne počne lagano kipjeti. Prije posluživanja pusti da se crumble malo ohladi.