Super MAMAUncategorized

Salate s najmanje i najviše vitamina

Kineski kupus sadrži dvostruko više kalcija od tradicionalnog kupusa
Sa zelenim povrćem ne možeš nikada pogriješiti bez obzira za koje se odlučiš. Sve dok ti je zeleno povrće sastavni dio prehrane činiš svome tijelu veliku uslugu. Ali, neke vrste zelenog lisnatog povrća su bolje. Nutricionistica Peggy Kotsopoulos otkriva koje vrste zelenog lisnatog povrća sadrže manje dobrih nutrijenata nego što misliš i obratno

Rikolu zamijeni potočarkom

Možda voliš njen gorki okus i rado je stavljaš u sendviče ili u salate, ali za tebe je bolje da koristiš i druge salate. Peggy Kotsopoulo, kaže da rikola sadrži vrlo malo ključnih vitamina i minerala. Jedna šalica rikola sadrži samo 4 posto dnevno preporučenog vitamina C. Ako tražiš nešto s čim bi zamijenila rikolu, dobar izbor je potočarka koja također ima poseban okus, a sadrži tri puta veću količinu vitamina C od rikole te veći postotak kalija i magnezija.

Iceberg salata lišene je većine važnih vitamina

“Iceberg salata lišena je većine ključnih vitamina i minerala, uključujući vitamin C, vitamin K, folnu kiselinu, željezo, kalcij i magnezij”, kaže Kotsopoulos i napominje da sadrži jednu od najnižih vrijednosti vitamina A među zelenim lisnatim povrćem. Jedna šalica sadrži samo oko 7 posto svoje preporučene dnevne vrijednosti vitamina koji je važan za smanjenje upala, sprječava UV oštećenja i jačanju imuniteta.

Zeleni kupus zamijeni kineskim

Iako tradicionalni zeleni kupus ima niz nutritivnih prednosti, prava zvijezda u obitelji je kineski kupus. “Kineski kupus sadrži dvostruko više kalcija od tradicionalnog kupusa i znatno veći postotak beta-karotena”, kaže Kotsopoulos. “Budući da je beta karoten antioksidans, štiti od slobodnih radikala i može smanjiti upalu te ima blagotvoran učinak na kožu. Prilikom kuhanja dodaj ga u završnoj fazi.”

Poznato je da su namirnice najbogatije nutrijentima i raznim povoljnim tvarima na vrhuncu sezone. Stoga je dobro znati kada dozrijeva određeno voće i povrće. Iako su danas mnoge namirnice dostupne tijekom cijele godine, ako želiš najbolje, obrati pažnju na sezonu. Interaktivni alat Kalendar sezonskih namirnica na jednostavan će ti način omogućiti uvid u vrijeme dozrijevanja pojedinog voća i povrća.