Super MAMAUncategorized

10 ranih simptoma koji će otkriti da imate problema sa srcem

Drukčiji način života i obilje stresa s kojima se mlađe generacije svakodnevno susreću, loše prehrambene navike i nedovoljno tjelesnog kretanja neki su od razloga zbog kojih se srčani problemi javljaju sve ranije.

Posljednje vrijeme strah od srčanih oboljenja sve je prisutniji i među mlađim generacijama, onima utridesetima i četrdesetima.

Drukčiji način života i obilje stresa s kojima se mlađe generacije svakodnevno susreću, loše prehrambene navike i nedovoljno tjelesnog kretanja neki su od razloga zbog kojih se srčani problemi javljaju sve ranije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od 1970. do 2000. evidentiran je porast srčanih oboljenja za čak 300 posto, a u mnogim slučajevima oni dovode do prerane smrti. Kako na vrijeme prepoznati znakove upozorenja, simptome koji nam mogu spasiti život ako ih na vrijeme postanemo svjesni i reagiramo? Kardiolog Karthik Vasudevan iz bolnice Columbia Asia Referral objašnjava na što trebamo obratiti pozornost.

1. Neugodan osjećaj u prsima – Pritisak i/ili bol u prsima može biti pokazateljzačepljenja arterije ili srčanog udara. Međutim, nije svaka bol u prsima simptom za srčani udar – katkada može poteći od nekog sasvim drugog stanja.

2. Bol koja se širi prema ruci – Ovo je klasičan simptom problema sa srcem. Prepoznat ćete ga jer se širi prema lijevoj ruci.

3. Mučnina, bol u želucu – Ovi simptomi nisu rijetki prije nastanka srčanog udara. Oticanje u području abdomena koje je povezano s ovim stanjem može utjecati i na gubitak apetita pa imajte i taj simptom na umu.

4. Nepravilan puls – Ubrzani ili nepravilni puls, posebice praćen vrtoglavicom ili osjećajem slabosti te gubitkom daha, može biti znak srčanog udara, zatajenja srca ili aritmije.

5. Dugotrajni kašalj – Može biti simptom zatajenja srca, posebice ako je sluz koju iskašljavate s krvavim tragovima.

6. Znojenje – Ako vas je oblio hladan znoj usred neke uobičajene radnje možda imate srčani udar. Gotovo 60 posto ljudi prehoda srčani udar.

7. Oticanje nogu, stopala i gležnjeva – Ako primijetite naglo oticanje spomenutih dijelova tijela možda imate srčani udar.

8. Kratko disanje – Kratki udasi i izdasi mogu biti pokazatelj zatajenja srca

9. Slabost – Jaka i neobjašnjiva slabost može se pojaviti kao simptom nekoliko dana prije no što dođe do srčanog udara, ali i neposredno prije njega.

10. Tjeskoba – Osobe koje su preživjele infarkt primijetile su da su se čudno osjećale prije samog srčanog udara, poput nekog neobjašnjivog straha da će se nešto loše dogoditi.