Super MAMA

Znate li što prvo napraviti kod trovanja lijekovima ili gušenja?

Brza i pravilna reakcija spašava život – zato je jako dobro znati kako reagirati u određenim situacijama jer nikad ne znate kad vam to znanje može zatrebati!

Svaki roditelj koji je doživio da se dijete zagrcne i počne gušiti progutanim komadićem hrane zna o kakvoj je noćnoj mori riječ. Promptna reakcija je nužna jer djetetov mozak bez kisika može izdržati svega nekoliko minuta. Počne li se dijete gušiti komadićem hrane, treba ga poleći trbuhom preko svojih koljena tako da mu glava i gornji dio leđa vise prema dolje. Nekoliko puta (ne prejako) dlanom udarite dijete po gornjem djelu leđa.

Ne uspije li ova metoda, liječnici savjetuju Heimlichov zahvat. Ipak, njegova primjena razlikuje se kod beba do godinu dana i starije djece. Bebu treba polegnuti na leđa (tako da je glava niže od prsa) i pritisnuti nekoliko puta na točku neposredno ispod vrha prsne kosti.

Kod djece starije od godinu dana Heimlichov hvat provodi se na isti način kao i kod odraslih. Djetetu treba stati iza leđa, obrgliti ga rukama i napraviti nagli pritisak na gornji dio trbuha. To bi trebalo izbaciti zrak iz pluća, a time i strano tijelo.

Osim zbog hrane, djeca mogu doći u opasnost od gušenja i zbog brojnih sićušnih predmeta u njihovoj okolini – dijelovi kockica, gumbići s igračaka ili male okrugle baterije iz igračaka.
Ako nisu veliki i oštri, strani predmeti vrlo često prođu kroz probavni trakt bez problema i dijete ih izbaci stolicom, ali to ne isključuje hitan posjet liječniku ako posumnjate da je dijete nešto progutalo.

– U najvećem broju slučeja kovanica ili kuglica prođu kroz probavni trakt, no ako je riječ o bateriji, svakako se treba obratiti doktoru jer postoji mogućnost da kod duljeg boravka u probavnom traktu, uslijed korozije, iz baterijice izlazi njezin sadržaj – kaže pedijatrica, dr. Mirjana Kolarek Karakaš za 24sata.hr

Opasnost u domovima predstavljaju i razna sredstva za čišćenje koja nikako ne bi smjela biti u dohvatu djece. Ipak, proguta li dijete nešto takvo, istoga trena potrebno je zvati Hitnu pomoć i uputiti se liječniku. Kod trovanja pojedinim kemikalijama djetetu se može dati da popije mlijeko ili vodu. Mlijeko je alkalno pa neutralizira kiseli pH koji ima većina sredstava za čišćenje.

– Mlijeko se preporučuje dati kod otrovanja sredstvima za čišćenje koje koristi svako domaćinstvo te kod trovanja petrolejom, benzinom ili razrjeđivačem. Kod takvih vrsta otrovanja ne izazivamo povraćanje. Mlijeko neutralizira kiseline te se daje i kod otrovanja olovom i teškim metalima – savjetuje dr. Kolarek Karakaš.

Aktivni ugljen, dodaje, ima veliku moć upijanja otrova iz želuca. Najbolje djeluje ako se primijeni što ranije, no ne preporučuje se davati djeci mlađoj od tri godine.

– Pomaže kod otrovanja analgeticima, antipireticima, sedativima, antiepilepticima i nikotinom. Ne primjenjuje se kod trovanja kiselinama ili teškim metalima jer ima malu moć apsorpcije istih – kaže dr. Karakaš.

Ipak, napominje kako bi svako kućanstvo trebalo imati broj Centra za trovanje. Iz zavoda za toksikologiju kažu kako je opasno da ljudi sami odlučuju što dati djetetu.

– Ima kemikalija kod kojih mlijeko pomaže, no kod nekih bi to moglo izazvati teže posljedice. U principu se usta ispiru vodom, a kod sredstava na bazi organskih otapala čak ni to – objasnili su.

Opasnost vreba

Maknite plastične vrećice, majice s vezicama, pazite na zavjese i špage koje vise, probušene balone, kovanice, sitne igračke, igračke koje sadrže baterije, naljepnice za zatvaranja maramica… Čak i veća količina progutane kose može zahtijevati operaciju.