Zdravlje

ZNATE LI ŠTA SE DOGAĐA S VAŠIM TIJELOM AKO IZBACITE ŠEĆER na samo 9 dana?

Nova studija tvrdi da izbacivanje šećera iz prehrane na samo devet dana može znatno poboljšati zdravlje, prenosi Independent.

Rano otkrivanje bolesti ključno je za uspješno liječenje i moglo bi vam spasiti život. Studija, koja je objavljena u časopisu Obesity, zamijenila je unos šećera kod 43 pretile djece sa škrobom te tvrdi da je time dokazala da je šećer štetan za zdravlje, ne zbog kalorija već zbog napora za metabolizam.

Autor studije Robert Lustig, pedijatrijski endokrinolog u dječjoj bolnici UCSF Benioff u San Franciscu, rekao je da je istraživanje otkrilo da su se prilikom primjene nove dijete kod učesnika istraživanja nivoi holesterola popravili te da je su nivoi inzulina pali.

‘Sve se poboljšalo’, tvrdi Lustig.

‘Ova otkrića podržavaju ideju da je nužno za roditelje da nadgledaju unos šećera kod svoje djece te da paze na zdravstvene efekte hrane koju njihova djeca jedu.’

Lustigova istraživanja suprotna su razmišljanjima koja podržavaju multinacionalne kompanije, tvrdeći da pretilost nije rezultat unosa šećera već da je rezultat prekomjernog unosa kalorija. Lustig je na ovo obratio posebnu pažnju te su prilikom istraživanja održavali težinu djece, a one koji su gubili kile poticali da jedu više.

‘Kalorije iz šećera su najgore, zato jer se pretvaraju u mast u jetri, podižući otpornost na inzulin i povećavajući rizik za dijabetes te bolesti srca i jetre’, rekao je Lustig.