Super MAMA

Znate li da možete spriječiti da vaše dijete bude alergično na kikiriki? Evo kako…

U posljednje vrijeme sve je češće da su djeca alergična na kikiriki. A takve alergije mogu ponekad biti kobne ako se na vrijeme ne reaguje.

Grupa britanskih naučnika izgleda da je našla pouzdanu metodu kako to promijeniti. Djeci koja imaju veliki rizik da budu alergična na kikiriki (oni koji već imaju ekceme i alergiju na jaja) davan je kikiriki kada su bili u dobi od 4 do 11 mjeseci. Kada su imali pet godina, alergija na kikiriki se kod njih javljala puno rjeđe. Ova je metoda posve različita od prijašnje jer se smatralo da djeci ne treba davati hranu na koju potencijano mogu biti alergična sve dok ne budu starija.

Konzumacija kikirikija u ranoj dobi daje zaštitu Novo istraživanje, objavljena u New England Journal of Medicine početkom marta, dalje je posmatrala ovu grupu djece i ima li koristi od izlaganja alergenu u ranoj dobi. Pokazalo se da su dobi od 6 godina, djeca imala jednako mali rizik razvoja alergije, cijelu godinu nakon završetka prvog pokusa.

Zaključak studije je da konzumacija kikirikija u ranoj dobi daje zaštitu koja dugo traje. Čini se da postoji način kako prevenirati alergijska stanja koja se čine neizbježna.