Super MAMA

ZNALE SU BOLJE NEGO MI: 10 mudrih trikova naših baka koji i dalje rade posao

Neki trikovi i savjeti za domaćinstvo bili su toliko genijalni da su se generacijama koristili. Ipak, zub vremena nikog ne štedi, pa smo neke od njih zaboravili u toj mjeri da ih smatramo “bapskim poslom”, a ne korisnim i funkcionalnim.

Zato smo mi tu da vas podsetimo na ove stare trikove koje su koristili i naše bake, kao i naši roditelji, a koji vam mogu uštedeti mnogo vremena i sačuvati puno novca.

1. Ruže će živjeti dvaput duže ako u vodu stavite pola aspirina

Aspirin spriječava truljenje i pomaže u očuvanju hrizantema, karanfila, gladiola i ruža. Što se tuče narcisa, bolje je dodati malo soli u vodu. Za dalije koristite sirće.

2. Naučite dijete da pravilno drži olovku pomoću elastične gumice

Stavite djetetu gumicu na ruku, a onda na nju zakačite olovku poklopcem prema zglobu. Okrenite je za 180 stepeni. Olovka će tako stajati u pravilnom položaju.

3. Sipajte so na masnu mrlju na odeći što je prije moguće

So će upiti većinu masnoće. Pospite, malo sačekajte, pa otresite. Velike mrlje ćete lakše oprati, a male će jednostavno nestati.

4. U osušeni lak za nokte sipajte skidač laka

Nekoliko kapljica skidača laka za nokte učiniće lak ne samo tečnijim, već i sjajnijim. Najvažnije je da ga ne stavite previše, kako ne biste suviše razvodnili lak.

5. Zagorjelu šerpu ćete lako očistite ako u njoj kuvate slanu vodu

Nisu vam potrebni specijalni deterdženti i hemijska sredstva. jednostavno dodajte nekoliko kašika soli u vodu i kuvajte je oko 15 do 20 minuta.

6. Očistite prste od soka cvekle ili bobičastog voća pomoću limuna

Običan sapun će samo pojačati boju. Zato je bolje da koristite sok od limuna za čišćenje ruku ili ih jednostavno protrljajte kriškom limuna.

7. Bjelance neće iscuritii ako jaja kuvate u slanoj vodi

So neće spriječiti pucanje ljuske, ali će spriječiti curenje bjelanceta.

8. Da vam se hljeb ne bi mrvio dok ga režete, umočite nož u ključalu vodu

Da vam se svjež hljeb ne bi raspadao dok ga režete, umočite nož u ključalu vodu. Onda obrišite sječivo i izrežite hljeb.

9. Krompir pomaže u liječenju upala i iritacija izazvanih ujedom insekta

Uzmite mali krompir, operite ga i isijecite. Isječenu stranu stavite na ranu ili ujed i pričvrstite zavojem ili leukoplastom. Krompir smanjuje svrab i upalu i vlaži ranu zbog čega ona brže zarasta. Pomaže kod svih ujeda i iritacija.

10. Odredite pravac pomoću ručnog sata

Uzmite ručni sat i okrenite ga tako da kazaljka koja pokazuje sat gleda na sunce. Onda podijelite ugao između ove kazaljke i broja 1 na pola. Linija koja dijeli ugao pokazivaće na jug.

• Do podneva, jug će biti na desnoj strani sunca, a poslije podneva – na lijevoj strani.

Izvor: fokuzz.com