Ljepota

Život bez karijesa, da moguće je!

Prevencija je ključna u sprečavanju gingivitisa tj.upale mekih zubnih tkiva

Poznata poslovica glasi ‘Bolje spriječiti nego liječiti’, a kad je u pitanju zdravlje zuba i desni tu se zaista prevencijom puno može postići. Samo neke od bolesti koje se preventivnim posjetima stomatologu mogu spriječiti su karijes, gingivitis, parodontitis. Doznaj tko je osvojio pregled, čišćenje i pjeskarenje zuba u Privatnoj ordinaciji dentalne medicine Aleksandra Pavelić u Zagrebu

Nagradno pitanje bilo je: ”Koje su tvoje mjere prevencije i kako one utječu na tvoj cjelokupni život (ljepota, samopouzdanje, ljubav)?”. Odgovore si mogla slati do utorka, 29.12. u 12 sati. Dobitnica je Stefani Levak. Dobitnicu ćemo kontaktirati putem e-maila o načinu preuzimanja nagrade.

Moguće je provesti život bez karijesa i bolesti desni

“Prevencijom se može spriječiti nastanak karijesa kao jedne od najraširenijih bolesti danas. Isto tako prevencija je ključna u sprečavanju gingivitisa tj.upale mekih zubnih tkiva i parodontitisa, upale tvrdog koštanog tkiva oko zuba”, objašnjava Aleksandra Pavelić dr., med., dent. iz Privatne ordinacije Aleksandra Pavelić u Zagrebu i objašnjava da prevencija u dentalnoj medicini danas obuhvaća sve radnje potrebne za sprečavanje karijesa i smanjenja faktora rizika za nastanak bolesti potpornog tkiva zuba. Redovitim odlaskom svom doktoru dentalne medicine saznat ćeš što sve danas podrazumijeva kvalitetna prevencija, a to je:

 • edukacija pacijenta o oralnoj higijeni
 • kontrola unosa šećera od najmlađe dobi
 • kontrola zubnog plaka tj. mekih naslaga (koristeći tabletice kao plak pokazatelje)
 • upotreba fluorida – u gelu ili tekućini svakako u ordinaciji pod kontrolom
 • pečaćenje udubina (fisura) na trajnim molarima kod djece

U SAD-u je panoramska snimka zuba standard prevencije

Aleksandra Pavelić kaže da se radi prevencije savjetuje posjet stomatologu dva puta godišnje te da je kontrolni pregled brz i jednostavan: “Kontrolni pregled  uključuje klinički pregled i kontrolu najmanjih detaljaintraoralnom kamerom . U SAD-u je panoramska snimka svih zuba standard, a mi je preporučujemo, ako ustanovimo neku promjenu koja bi zahtjevala dodatnu obradu.” Doktorica objašnjava što možeš napraviti za svoje zube kod kuće:

 • Četkanje zuba najmanje dva puta dnevno ujutro i navečer mekanom četkicom. Mekana vlakna ne oštećuju meko tkivo oko zuba, a uklanjaju mekani plak što  je i cilj.
 • Zubni konac je svakako prisutan u oralnoj higijeni danas jer se smatra, ako se ne očiste međuzubni prostori da nije očišćeno 30 posto zubnih površina (s koncem treba postupati oprezno jer nepravilno rukovanje također vodi oštećenjima zubnog tkiva).
 • Međuzubna četkica je preporuka, jer pravilnom upotrebom nježno otklanja plak tamo gdje je najprisutniji (između zuba).
 • Zube je najbolje mehanički četkati kružnim pokretima uz masažu zubnog mesa.

 

Svakodnevne navike koje uništavaju zube

“Navike koje mogu naštetiti zubima su: učestala konzumacija slatkiša, slatkih i energetskih napitaka, pušenje, pijenje kave, grubo četkanje zuba, kisela hrana, nagle promjene unosa ledene i pretople hrane,pirsing čijim metalnim dijelovima doslovce nepovratno uništavamo zube. Jedna od čestih, a po zube loša navika je grizenje noktiju, predmeta i škripanje zubima (bruksizam). Pretjerano nesvjesno koji put grčevito klizanje donjih zuba po gornjim, nepovratno uništava zube i njihova potporna tkiva. Terapija je prilagodba zagriza, udlaga (noćni štitnik za zube) farmakoterapija i čak fizikalna terapija”, objašnjava Aleksandra Pavelić i navodi koja hrana i piće štete zubima:

 • Učestali unos složenih šećera (slatkiši.slatki napitci ) čiji bi se unos morao ograničiti na glavne obroke ili izostaviti
 • Ljepljiva i slatka hrana.
 • Slatka gazirana i energetska pića koja osim brojnih štetnih sastojaka imaju i veliku količinu šećera u svom sastavu i čijom se razgradnjom hrane bakterije koje svojim produktima uništavaju zubno tkivo.
 • Nedovoljna konzumacija vode jer se stvara nepovoljna suhoća u ustima, a time i veća koncentracija kiselina koje su ključan faktor rizika za nastanak karijesa.

Prevencijom i protiv straha

Dentalna fobija je intenzivan strah od stomatologa i stomatološkog pregleda te zahvata koje rezultira izbjegavanjem posjeta stomatologu i ključnim nagomilavanjem problema u ustima. Dentalfobija seriješava suradnjom pacijenta stomatologa i psihologa, ako to situacija zahtjeva”, kaže Aleksandra Pavelići objašnjava koji su ključni faktori u otklanjanju straha:

 • Odabir pouzdanog, kvalitetnog, kompetentnog i strpljivog stomatologa.
 • Odnos koji mora biti otvoren, podržavajući i prijateljski.
 • Svakako pomaže objašnjavanje pojedinih koraka zahvata i upotreba dogovorenih znakova kojima pacijent liječniku signalizira svoje stanje i ima osjećaj kontrole tijekom zahvata.
 • Poželjno je da pacijent ima slušalice s ugodnom relaksirajućom glazbom, a i cijeli prostor mora biti ugodan, prijateljski i opuštajući o čemu mi naročito vodimo računa.

Doktorica napominje da prevencija dentalne fobije počinje kod djece: “Roditelji trebaju znati da kad vode dijete kod stomatologa ne trebaju koristiti termine poput: ‘nemoj brinuti’, ‘nije to ništa strašno’, ‘nemoj plakati’, ‘neće dugo trajati’. Ono što roditelji mogu učiniti su pozitivan govor kad vode dijete stomatologu, a mi ćemo se pobrinuti za sve ostalo.”