Super MAMA

Zgodni trikovi sa kojima će vaše dijete zavoljeti zdrav obrok!

Tokom svog odrastanja djeca prolaze kroz različite faze rasta i razvoja te brzo mijenjaju svoje prehrambene navike. Zato je bitno da ih se već od malih nogu usmjerava prema zdravoj i uravnoteženoj ishrani. Roditeljima nekada ovaj zadatak postane pravi izazov jer mnoga djeca odbijaju jesti voće i povrće. Zbog toga vam donosimo nekoliko jednostavnih trikova kojima ćete podstaknuti vaše dijete da jede zdrave namirnice.

Budite im primjer

Budite im primjer

                            Budite im primjer

Prvi korak u uvjeravanju djece da jedu voće i povrće je taj da se vi, kao roditelj, svakodnevno zdravo hranite. Ono što vi jedete jako će uticati na to šta će se svidjeti vašoj djeci, koja će nakon nekog vremena početi slijediti primjer roditelja. Zato, ako vi rijetko jedete povrće ili voće, velika je vjerovatnost da ni vaše dijete neće htjeti jesti.

Uključite ih u izbor i pripremu

Uključite ih u pripremuUključite ih u pripremu

Kako bi dijete sa osmijehom jelo voće i povrće, pomoći će ako ih uključite u pripremu jela. Ako nemate prilike uzgojiti vlastito voće i povrće, povedite ih u kupovinu gdje će vam pomoći u samom izboru. Dozvolite im da stave voće i povrće u kesu, izvažu i zalijepe etiketu. Kroz igru isplanirajte sedmični jelovnik i dijete će osjećati da učestvuje u donošenju važnih odluka. Također ih uključite u pripremu jela, kombinujući namirnice različitih boja, tako će hrana biti zabavna u njihovim očima i rado će pojesti ono što su sami napravili.

Poslužite obrok na atraktivan način

Poslužite obrok na atraktivan način

Poslužite obrok na atraktivan način

Postoji bezbroj načina na koji se mogu poslužiti zdrave namirnice. Oslobodite svoju i dječiju maštu i složite voće i povrće u zabavne kreacije poput smiješnih lica ili simpatičnih junaka iz crtanih filmova.
Ovakav šarolik način serviranja hrane pomoći će djeci da cijene zdrave zalogaje zbog svojih žarkih boja, oblika, ukusa i teksture te će probuditi u njima želju da se jelo proba.

Smiješno ime zlata vrijedi

Smiješno ime zlata vrijediSmiješno ime zlata vrijedi

Ponekad je dovoljna mala promjena u imenu jela i ono odmah postaje ukusnije. Ovaj trik se može odlično primijeniti i kod djece. Sveučilište Cornell, studij za psihologiju ishrane, proveo je najnovije istraživanje gdje su ispitali koliko će djeca pojesti više povrća ako jelu daju smiješno ime. Djeci između 8 i 11 godina ponudili su mrkvu u školskoj kuhinji tri dana za redom. Drugi dan su pokraj mrkve postavili natpis “mrkva za rendgenski vid s x-zracima”, dok prvi i treći dan nije bilo nikakvih posebnih oznaka. Broj školaraca koji su na tanjir stavili mrkvu nije se promijenio, ali oni koji su vidjeli smiješan naziv pojeli su 66% više mrkve nego inače, što je gotovo dvostruko u odnosu na ostale dane kada su je jeli samo 35%.

Zamaskirajte hranu

Zamaskirajte hranuZamaskirajte hranu

Ako bezuspješno pokušavate podstaknuti dijete na jedenje zdrave hrane, upotrijebite maštu pri serviranju i po potrebi je “zamaskirajte”. Napravite od povrća supu ili ga upotrijebite kao umak za tjesteninu ili pizzu. Djeca koja više vole slatko rado će pojesti muffin od borovnice ili od mrkve. Djeca često više vole svježe povrće od kuhanog zbog njegove hrskavosti. Možete povrće narezati na tanke šnite, kratko skuhati na pari i zatim ispeći sa prezlom u pećnici.

Poslužite i jedite hranu sa osmijehom

Poslužite i jedite hranu s osmijehomPoslužite i jedite hranu s osmijehom

Oduvijek je odnos djeteta prema voću i povrću bio veoma težak i izigravao bi strpljenje odraslih. Psiholozi iz Londona su otkrili da će djeca vjerovatnije probati hranu koju inače ne vole ako vide odrasle da istu tu hranu jedu sa osmijehom. Jednostavno, promatranje odraslih koji uživaju u jelu izaziva iste pozitivne osjećaje u njihovom mozgu.

Dijete se privikava na voće i povrće u jelovniku kao na život općenito. Nutricionisti kažu da većina djece treba vidjeti novu hranu barem 10 puta prije nego što je probaju. Zato, nabacite osmijeh na lice, budite strpljivi i jako maštoviti 🙂