Zdravlje

Žene, ovih 9 čestih simptoma raka nikako nemojte ignorirati

Od promjena na grudima do stalne nadutosti, neredovitih krvarenja, neobjašnjivog debljanja ili mršavljenja, sve tjelesne signale treba primijećivati, ali i provjeriti

Promjene na grudima

Osjećate li kvržicu, ispupčenje, neobične promjene na bradavicama ili pak iscjedak, to nipošto nemojte ignorirati. Čak i ako redovito odlazite na ultrazvuk ili mamografiju, svaka promjena na grudima razlog je za odlazak liječniku. Iako je 95 posto promjena benigno, to je najbolji način prevencije bolesti i spašavanja života

Krv u stolici

Rak debelog crijeva treće je najčešće maligno oboljenje među ženama, a jedan od njegovih simptoma je i krvarenje iz rektuma. Krv u stolici će mnogi povezati s hemeroidima, no ako se uz tamnu ili svježu krv javljaju i simptomi poput promjena u redovitosti ili izgledu stolice, obavezno posjetite liječnika. Kolonoskopija je pregled koji spašava živote, jednako kao i brzo uočavanje simptoma, ističu liječnici.

Neobičan iscjedak i neredovita krvarenja

Iako je vaginalni iscjedak uobičajen, ako je on dugotrajan, ima intenzivan miris ili pak sadrži sukrvicu, tada on može biti i znak raka grlića maternice. Još jedan znak upozorenja je krvarenje nakon menopauze, tj. kod žena koje nisu imale menstruaciju dulje od 12 mjeseci.

Promjene u limfnim čvorovima

Ako su limfni čvorovi bolni, tvrdi ili veći nego što je uobičajeno, posjetite liječnika. To se osobito odnosi na limfne čvorove u području vrata i pazuha, kao i one koji se ne mogu povezati s prethodnom bolešću ili upalom. Oni mogu upućivat na pojavu karcinoma štitnjače, ali i drugih bolesti. Biopsija čvora učinkovit je i provjeren način analize čvora.

Nadutost

Rak jajnika prvi je po smrtnosti među malignim bolestima reproduktivnih organa, a zbog njegovih se zbunjujućih simptoma često naziva i tihim ubojicom. Stručnjaci ističu kako je upravo nadutost prvi znak pojave bolesti, a ona se kasnije razvija u probleme s obavljanjem male i velike nužde, bolove u leđima te zdjelici. Kod pojave ovih simptoma treba napraviti ultrazvuk, ginekološki pregled, kao i izvaditi tumorske markere u krvi.

Neobjašnjive promjene u težini

Ako odjednom izgubite ili dobijete više od pet kilograma, a ne mijenjate svoje prehrambene ili navike vježbanja, a ta se praksa nastavlja mjesecima, to je očit znak da u organizmu nešto nije u redu. Većina oboljelih od raka potvrdili su kako su mjesecima mršavjeli prije odlaska liječniku, a iako to može biti znak prekomjernog rada štitnjače ili pak dijabetesa, veće promjene u težini zahtijevaju opsežan sistematski pregled.

Uporan kašalj

Svaki kašalj koji ne prolazi dva do tri tjedna nakon bolesti, alergije ili prehlade, znak je za posjet liječniku. To se osobito odnosi ako se uz kašalj pojavljuje i sukrvica, a povezan je s pušenjem. Stručnjaci tvrde kako je pušenje glavni krivac pojave raka kod žena, no jednako tako od raka pluća mogu oboljeti i nepušači. Rendgenska snimka pluća kao i CT otklonit će sumnju na postojanje bolesti.

Stalan umor

Kroničan umor koji se ne popravlja ni nakon duljeg razdoblja odmora i spavanja općenito je simptom koji može upućivati i na maligne bolesti. Leukemija, karcinomi probavnog sustava i drugi tumori mogu dovesti do pojave umora, zbog čega je vrlo bitno naći konkretan uzrok. Bilo da je riječ o manjem ili većem zdravstvenom problemu, najvažnije je znati uzrok, ističu stručnjaci.

Promjene na koži

Bilo da je riječ o madežima, pigmentacijskim mrljama ili pak ranama na sluznici koje ne zarastaju, svaka promjena je razlog za savjetovanje s liječnikom. Pojava novih madeža ne mora biti razlog za brigu, no svakako posjetite dermatologa ako madež počne krvariti ili mijenjati boje.

Izvor: 24sata