Muški kutak

Žene MORAJU duže da spavaju od muškaraca! NAUČNO DOKAZANO!

Zašto je to tako?

Veoma je jednostavno. Sve se svodi na to, da se žene mnogo više troše i umaraju ,,žonglirajući” sa više poslova istovremeno (tzv. ,,multitasking”).

Naučnici kažu da žene pate više od muškaraca, psihički i fizički, ako su primorane da manje spavaju. Pored visokog rizika od srčanih bolesti, manje sna može da prouzrokuje psihičke probleme i depresiju. Takođe, naučnici su utvrdili da žene koje ne spavaju dovoljno imaju problem sa faktorom koagulacije krvi, što kao posledicu može da ima moždani udar!

Pomenuta studija je pokazala da muškarci, ukoliko im se uskrati nešto sna, nemaju povećan rizik od navedenih oboljenja.

,,Otkrili smo da žene češće pate od depresije, problema sa kontrolom besa i neprijateljski su nastrojene rano ujutru,” kaže dr Brijus.

Jedan od vodećih stručnjaka u oblasti ispitivanja sna, došao je do zaključka da ženama treba oko 20 minuta više sna nego muškarcima. To je zbog ženskog mozga, programiranog na ,,multitasking.”

,,Jedna od najvažnijih dobrobiti sna je oporavak i odmaranje mozga,” tvrdi profesor Džim Horn, direktor ,,Centra za ispitivanje sna” pri Lafbrou univerzitetu u Engleskoj.

,,Tokom dubokog sna, korteks – deo mozga odgovoran za mišljenje, memoriju, jezik itd., oslobađa se čula i regeneriše se. Što više naprežete mozak tokom dana, oporavak tokom noći traje duže. Drugim rečima, potrebno vam je više sna.”

,,Žene su sklone ,multitaskingu,’ rade više stvari istovremeno i fleksibilne su. To znači da više naprežu mozak od muškaraca, zbog čega im je potrebnije više sna za oporavak.”

,,Muškarac koji obavlja kompleksan posao koji uključuje donošenje mnogih odluka lateralnog razmišljanja, takođe mora duže spavati kako bi se oporavio od napora. Mada, i dalje ne toliko dugo koliko bi trebalo žena.”

Muškarci, ako vaša žena ujutru ustane malo lošije raspoložena, ne uzimajte joj za zlo. Pokušajte da preuzmete deo njenog dnevnog posla, kako bi ona mogla malo da dremne ili da ode na spavanje ranije nego inače. Nauka kaže da joj je preko potrebno više sna, kako bi bila zdrava i srećna!