Super MAMA

ŽENE, ČITAJTE PAŽLJIVO: Jedite ove namirnice i porasti će vam grudi!

Postoje namirnice i ljekovito bilje koji su poznati po uticaju na mliječne žlijezde. Oni pomažu prirodno i bezbjedno uvećanje grudi zahvaljujući bogatoj sadržini fitoestrogena. Neke od najpoznatijih namirnica su…

SOJA

Najbogatija izoflavonima, koji su najmoćniji fitoestrogeni, je soja. Sojini izoflavoni djeluju selektivno regulišući nivoe estrogena. Na taj način oni ili podstiču ili potiskuju sintezu estrogena u krvi zavisno od njihove momentalne količine u organizmu.

Izuzetan plus sojinih izoflavona jeste da je njihovo djelovanje potpuno identično sa djelovanjem estrogena u ženskom organizmu i to da ne izazivaju neželjene efekte (za razliku od, recimo, sintetičkih estrogena koji se koriste u terapijama kod kojih se hormoni zamjenjuju). S obzirom na sve to, izoflavoni soje ne podstiču hiperplaziju. U medicini izoflavoni soje koriste se kao sredstvo koje smanjuje arterijalni pritisak, jača kardiovaskularni i nervni sistem, potiskuje “vruće talase” u periodu menopauze.

SLATKI KROMPIR

Divlji jam ili meksički slatki krompir poznat je kao biljka žena. Njegovu biološku aktivnost uzrokuje visoka sadržina diosgenina – fitohormona koji kontroliše odnos progesteron–estrogen kod žena. Na taj način pomaže održavanje hormonalne ravnoteže u organizmu i doprinosi uklanjanju predmenstrualnog sindroma menopauze.

Divlji jam uveliko je poznat po svom efektu širenja tkiva u ženskim grudima čime dolazi do njihovog povećanja i stezanja na prirodan način. Drugi pozitivni efekti su poboljšano raspoloženje, bubrenje usana (uslijed uticaja estrogena) i čišćenje kože od pijega i drugih mana.

HMELJ

Dokazano je da je ekstrakt cvjetova (šišarki) hmelja bogat izvor fitoestrogena i ima estrogensko djelovanje na organizam. Fitoestrogeni hmelja poboljšavaju hormonalnu ravnotežu kod žena i jačaju njihov libido. Povoljno utiču i na kožu tijela. Ekstrakt hmelja posjeduje aktivno termoregulaciono djelovanje. Primjenjuje se kod nervnog uzbuđenja, nesanice, polnog uzbuđenja, klimakteričkih nervnih tegoba.

Naučna istraživanja koja su sprovedena na univerzitetu u Oregonu utvrdila su da hmelj sadrži visoke doze prirodnog antioksidansa ksantohumola koji ne samo što usporava starenje, nego blokira prekomjernu aktivnost hormona testosteron i estrogen, a time štiti od razvoja raka dojke, jajnika i debelog crijeva.

ANIS

Zvezdasti anis sadrži fitoestrogene koji pomažu normalan razvoj i funkcionisanje jajnika. Pomaže ravnotežu žlijezda unutrašnje sekrecije i razmjenu materija u organizmu. Doprinosi regulisanju mjesečnog ciklusa i obezbeđuje blagovremenu ovulaciju. Ublažuje neugodne tegobe klimaksa. Zvjezdasti anis podstiče sekreciju gastrointestinalnog sistema, pluća i mliječnih žlijezda.

nase-zdravlje