Zdravlje

ZDRAVLJE: ŠTA VAM GOVORI VAŠE LICE?

Za sve one koji muku muče sa bubuljicama i aknam, donosimo mapu lica koja ukazuje na određene probleme koje nismo ni naslućivali. Uz ove jednostavne savjete možda zauvijek riješite svoje probleme bez odlaska kozmetičarki ili dermatologu. Evo kako vaše tijelo funkcioniše:

Zona 1 & 2: Problemi s probavom

Jedite manje procesirane hrane i ”junk fooda”, smanjite količinu masnoće nekom laganom dijetom, pojačajte unos vode u organizam i ubacite svježe krastavce u ishranu.

Zona 3: Jetra

Smanjite alkohol, masnu hranu i mliječne proizvode. Ovo je zona u kojoj se pojavljuju i alergije na hranu pa pazite na sastav onoga što jedete. Vježbajte do 30 minuta svaki dan i pobrinite se da dovoljno spavate jer se tada vaša jetra odmara.

Zona 4 & 5: Bubrezi

Bilo kakva pojava oko očiju, pa i tamni krugovi, ukazuju na dehidraciju. Pijte vode!

Zona 6: Srce

Provjerite svoj pritisak i količinu vitamina B. Smanjite unos začinjene i gorke hrane, te unos mesa. Pronađite načina da smanjite holesterol jedući orašaste plodove, avokado i ribu. Kako je ovaj dio pun širih pora pobrinite se da vašoj kozmetici nije istekao rok trajanja ili da zečepljuje te pore.

Zona 7 & 8: Bubrezi

Opet voda! Smanjite unos gaziranih pića, kafe i alkohola jer vode dehidraciji.

Zona 9 & 10: Disajni sistem

Pušite li? Skloni ste alergijama? Ovo je područje problem za obje stvari. Ako nije taj slučaj onda vodite računa da se tijelo ne pregrijava, jedite hladniju hranu, smanjite unos šećera i udišite više svježeg vazduha. Izbacite meso, mliječne proizvode, alkohol, kofein i šećer i unosite u organizam više povrća. Postoji još jedna bitna stvar o kojoj rijetko razmišljamo, a to su mobilni telefoni i jastučnice – držite ih čistim jer prouzrokuju najviše akni u ovom području.

Zona 11 & 12: Hormoni

Ovo je dominantna zona za stres i hormonske promjene. Iako se čini nemoguće uticati na to, možete bitno učiniti razliku sa dovoljno sna, unosom tecnosti, jedenjem lisnatog povrća i održavajući kožu čistom. U pravilu se akne pojavljuju kada ovulirate.

Zona 13: Želudac

Pojačajte unos vlakana i pijte biljne čajeve kako bi vam se poboljšala probava.

Zona 14: Bolest

Bubuljice na ovom području mogu biti znak da se tijelo bori sa nekakvom bakterijom da bi se izbjegla bolest.

Sledeći put kada vam se na licu pojavi nova akna pogledajte ovu mapu. Vaša koža komunicira s vama u ime unutrašnjih organa, ali zapamtite da kao i sa svim, najbolje se konsultovati sa dermatologom ako niste sigurni. Ovo je generalni vodič kako bi znali o čemu se radi i nemojte se odmah prepadati da imate problema s jetrom i slične stvari ako dobijete jednu bubuljicu. Vodite računa o svome tijelu i čistoći – i zapamtite da za svaki problem postoji rješenje.

Wall.hr