Super MAMA

Zdrava hrana: 12 namirnica koje će vam smanjiti apetit i pomoći da prevarite glad

Iako možda želite da izgubite nekoliko kilograma viška, gladovanje nije pravi put. Važno je da jedete zdravo i raznovrsno, međutim treba jako dobro pripaziti šta jedete. Tako, mudrim izborom namirnica možete biti siti, a u tijelo unijeti znatno manje kalorija.

Bademi

Po koji put ih hvalimo! Samo šačica badema bogat je izvor antioksidanata, vitamina E i magnezijuma. Bademi povećavaju osećaj sitosti i pomažu u regulisanju tjelesne mase. Ako ste pod stresom, tijelo tada žudi za slatkim i masnim – bademi su i tada najbolje rješenje!

Kafa

Iako od više šoljica kafe možete postati nervozni i razdražljivi, umjerena količina kafe pojačava metabolizam i potiskuje apetit. Tajna je u kofeinu i antioksidansima. Samo nemojte da pokvarite dobre efekte s previše šećera ili šlaga! Probajte, za promjenu, kafu bez dodataka. Osjetite njen pravi ukus!

Đumbir

Po ko zna koji put se ova namirnica nalazi na listi onih koje su dobre za nešto. Vijekovima su mnoge kulture koristile korijen đumbira za dobru probavu. Đumbir djeluje kao stimulans koji daje tijelu energiju i podstiče varenje.

Jabuke

Vrijedi ponoviti da jabuke svih sorti suzbijaju glad jer su pune rastvorljivih vlakana i pektina koji pomažu da se osjećamo puni. Jabuke takođe regulišu nivo šećera i pojačavaju energije u organizmu. Konačno, jabuke zahtijevaju dosta vremena za žvakanje čime tijelo dobija više vremena da shvati da više niste gladni.

Jaja

Istraživanja su pokazala da jaje ili dva za doručak pomažu osećaju sitosti tokom 24 sata više od peciva s istom količinom kalorija. U jednom istraživanju utvrđeno je da su osobe koje su jele jaja konzumirale 330 kalorija manje tokom dana nego osobe koje su dan započele pecivom.

Voda

Nauka tvrdi da ćete apetit ukrotiti sa čašom ili dvije vode! U jednom istraživanju pokazano je da su osobe koje su pile dvije čaše vode prije obroka jele između 75 i 90 manje kalorija u obroku od onih koji nisu pili vodu!

Čorba od povrća

Vruća supa ili čorba od povrća može da vam ukroti glad uz minimalnu količinu kalorija. Pokušajte da pojedete manji tanjir čorbe prije sljedećeg obroka ili, što je još bolje, jednostavno pojedite veliki tanjir čorbe kao glavno jelo!

Zeleni čaj

Opet on! Ako niste ljubitelj kafe, pokušajte sa šoljicom vrućeg zelenog čaja. Zeleni čaj može da vam pomogne da zaustavite potrebu da nešto pregrizete, a nutricionisti tvrde da katehini u zelenom čaju inhibiraju pretvaranje glukoze u masne ćelije, što usporava rast šećera u krvi. A kada je nivo šećera u krvi stabilan, takva je i glad!

Crna čokolada

Volite čokoladu, ali ne možete da se kontrolišete? Pokušajte, ako možete, polako sa dvije kockice tamne čokolade s najmanje 70 posto kakaa. Samo tamna čokolada pomaže u smanjivanju gladi, jer gorak ukus signalizira tijelu da smanji apetit.

Zeleno lisnato povrće

Ako ste u potrazi za visoko hranljivim namirnicama koje će vas držati satima sitim, onda je pobjednik zeleno lisnato povrće. Kelj, špinat, blitva (ako ih jedete sirove ili skuhane s dodatkom maslinovog ulja) uspješno blokiraju i najveću glad.

Cimet
Pospite malo cimeta na žitarice, zobenu kašu, voćnu salatu ili kafu, jer ovaj začin, poput klinčića i đumbira, pomaže da se snizi nivo šećera u krvi, što pomaže u kontroli apetita!

Salata

Ako želite da zadržite glad pod kontrolom, pojedite malu salatu prije obroka. Mala činija povrća dovoljna je da mozak primi signal da ste dobili potrebne kalorije. Budući da je potrebno oko 15 minuta da želudac pošalje signal mozgu da ste puni, počnite s malim salatama prije obroka.

Izvor: namirnice