Super MAMA

ZDRAVA DIJETA ZA SVAKOG

Rigorozna dijeta nije za svakog, pogotovo zbog toga što se danas propagira veliki broj zaišta “opakih” i nezdravih dijeta. Bez poznavanja nutricionističnih pravila ishrane, teško je zaključiti koja je od mnogobrojnih i popularnih dijeta bezbedna, a koja bas i nije. Osim toga, striktno propisane dijete primenjene na kratak vremenski period mogu pokazati željene rezultate, međutim ako se nakon toga vrati na ustaljeni način ishrane, kilogrami će se jako brzo vratiti.

Odrzavanje optimalne telesne težine nije ni malo lak zadatak. Ukoliko vam priroda nije nadarila idealan metabolizam i atletsku figuru, za postizanje optimalne telesne težine se morate potruditi sami. Možda će zvučati surovo, ali uspećete u tome jedino konstantnom primenom zdrave ishrane. Pa da opišemo kako bi trebala da izgleda ta “zdrava dijeta za svakog”, uz pomoć koje svako moze da bude zadovoljan svojim izgledom a da pri tom unapredi i svoje zdravstveno stanje organizma.

1. Zaboravite na kratkorocne dijete i ubedite sebe da morate da promenite svoj nacin ishrane i stil zivota. To ce vam mnogo lakse poći za rukom ukoliko imate podršku porodice, pa pocnete zajednički da uživate u pozitivnim promenama.

2. Umerenost u ishrani je kljuc zdrave dijete. Budite umereni i nikada se nemojte prejedati. Čak i kada ste potpuno sami i u svojoj kući, jedite kao da ste kod nekoga ko vas je prvi put u životu pozvao na ručak ili večeru. Dakle, kulturno i umereno.

3. Stavite u upotrebu male tanjire i druge posude iz kojih ćete jesti. Trudite se da vam količina hrane u tanjiru vizuelno uvek bude približnih mera i ne odstupajte od toga. Na primer, jedno parče mesa (piletina, svinjetina, teletina, riba) bi trebalo biti slično veličini jednog špila karata. Kriška hleba, veličine jednog CD-a, samo malo deblja. Prilozi kao sto su pirinać, krompir, pire krompir ili testenina, oko pola šolje od bele kafe. Ukoliko se na kraju obroka ne osecate dovoljno siti, nastavite da jedete jos samo lisnato zeleno povrce jer ne sadrzi mnogo kalorija.

4. Izbacite uobičajene poslastice za kojima sve posezali tokom dana van redovnih obroka i zamenite ih raznobojnim voćem i povćem. Na taj način nećete unositi veliku kolicinu kalorija a organizmu ćete obezbediti obilje vitamina, minerala, vlakana i raznih antioksidansa.

5. Jedite namirnice koje sadrže slozene ugljene hidrate kao što su mahunarke i integralne žitarice, umesto nasuprot njima nezdrave ugljene hidrate koji se nalaze u rafinisanom šećeru, belom brašnu, belom pirinču… Slozeni ugljeni hidrati osim toga sto su zdravi, podsticu sagorevanje kalorija u organizmu, stvaraju osećaj sitosti, daju energiju, a to je ono sto vam je potrebno kada se odlučite za zdravu dijetu.

6. Upotrebljavajte zdrave masti. Kvalitetni izvori masti su neophodni za zdravo funkcionisanje čitavog organizma a njih mozete naći u sledećim biljnim uljima: hladno ceđeno maslinovo ulje, kokosovo ulje, laneno ulje, ulje uljane repice. Zatim, u orasastim plodovima (bademi, orasi, lešnici…), semenkama (susama, bundeve, lana…), ribi (skuša, losos, haringa, sardina…).

7. Redukujte konzumaciju nezdravih zasićenih masti koje se pre svega nalaze u namirnicama zivotinjskog porekla a pretezno u crvenom mesu, punomasnom mleku i mlečnim proizvodima.

8. Vodite racuna o tome da unosite dovoljnu količinu proteina ali se opet usredsredite na kvalitetne izvore proteina, kao sto su: piletina, ćuretina, riba, jaja, tofu sir.

9. Ne zaboravite na jogurt i mlade sireve napravljene od obranog mleka sa niskim sadrzajem masti. Tako cete uz mali unos kalorija obezbediti visok unos kalcijuma. Jogurt dodatno povećava apsorpciju kalcijuma i vitamina B u organizmu, unetih kroz druge namirnice. Zdrava dijeta obavezno uključuje jogurt jer on podstice mrsavljenje tako što deluje na gubitak masnog tkiva uz očuvanje mišićne mase.

10. Neka vam predje u naviku da imate više od tri manja i zdrava obroka preko dana, a poslednji neka bude barem tri sata pre odlaska na spavanje.

11. Nikada nemojte jesti ispred televizora ili kompjutera jer se tada potpuno gubi kontrola nad količinom unete hrane.

12. Nemojte jesti kada ste nervozni da bi vam hrana “smirila živce”. U tom slucaju mnogo pametnija i efektivnija metoda je šetnja u prirodi.

13. Vezbajte i bavite se sportom koliko možete, da bi vaša zdrava dijeta bila još zdravija.

14. Pridržavajte se ovih pravila do kraja života i naviknite sa da uživate u njima. Ne budite sebični i učite druge kako da sa zdravo hrane, da im ne bi bila potrebna nikakva dodatna dijeta koja može biti rizična po zdravlje.