Zdravlje

Zbog ovoga NIKAD NEMOJTE uključivati klimu odmah po ulasku u auto: RAZLOG JE ZASTRAŠUJUĆI

Brojni vozači olako shvataju opasnost koji im prijeti a mi ćemo vam objasniti zašto ne trebate paliti klimu neposredno nakon ulaska u automobi

Glavni razlog zašto ne trebate odmah uključivati klimu je zdravstvene prirode. Kada je automobil parkiran u hladovini, proizvodi između 400 i 800 miligrama benzena. Benzen, također poznat i kao benzola, je bezbojna tečnost slatkastog mirisa, koja se lako rastvara u vodi i miješa sa vazduhom. Pored toga, veoma je zapaljiv.

Koristi se u proizvodnji plastike, eksploziva, boja, ali i kao rastvarač. Pri visokim vanjskim temperaturama, količina proizvedenog benzena u automobilu dostiže i 4.000 miligrama, čak i 40 puta više nego što je po pravilima dozvoljeno.

To znači da, ukoliko su po ulasku u auto prozori zatvoreni, mi direktno udišemo velike količine benzena, i time nanosimo štetu bubrezima, jetri i kostima.

Najgora stvar u svemu tome je to što naše tijelo ne može tako lako osloboditi ovu toksičnu supstancu iz organizma, i veliki dio ostaje u nama. Postavlja se pitanje šta možemo da uradimo povodom ovoga?

Prije ulaska u automobil, spustite prozore ili skroz otvorite vrata i dobro provjetrite unutrašnjost, minimalno 2 do 5 minuta. Nakon toga, možete uključiti klimu i izbaciti nagomilane toksine.

Podijelite ovaj bitan savjet sa vašim prijateljima, neka i oni budu upućeni u ovo!