Zdravlje

Zbog debljine joj doktor rekao da će umrijeti: Smršala nevjerovatnih 75 kg, evo i kako!

Danijel Dani Duran više od 30 godina borila se s viškom kilograma. Kada joj je doktor rekao da će dobiti infarkt u roku od godinu dana ako ne smrša, shvatila je da mora nešto da promijeni…

“Svaki put kada sam bila na dijeti, a to je bilo često, provela bih ceo vikend konzumirajući zabranjenu hranu i verovatno nakupila još 3 do 5 kilograma pre nego što sam uopšte započela s mršavljenjem. Isprobala sam sve – tablete, šejkove, injekcije, gladovanje. Preživljavala sam na 600 kalorija dnevno 6 meseci. Svaki put izgubila bih 20 do 30 kilograma, prestala s dijetom i vratila svaki kilogram”, rekla je Dani o svojim iskustvima s dijetama.

Priznaje da je izgubila 30 godina svog života jer ju je njena težina sputavala: “Nisam izlazila napolje, provodila sam previše dana ispred televizora i jela čips. Sve vreme kilogrami su me fizički sprečavali da živim. Nisam mogla da podignem svoje telo iz kade, plaćala sam avionske karte za prvi razred jer nisam stala u sedište ekonomske klase, u restoranima sam morala da molim za poseban sto jer sam bila prevelika za separe.

Ali niko nikada ništa nije govorio o mojoj težini, čak ni ja. Bila sam slon u sobi. Jednom sam bila na večeri kod mame i stolica se slomila zbog moje težina. Mama i ja histerično smo se smejale dok sam bespomoćno ležala na podu, ali ja sam se smejala samo da bih sprečila suze.”

Poziv za “buđenje” iz ovakvog načina života dobila je 2012. godine kada je otišla na rutinski sistematski pregled. Doktor joj je rekao da je količina holesterola u njenoj krvi toliko velika da joj preti infarkt.

Imala je 180 kilograma kada je započela dijetu kojoj je na kraju transformisala svoje zdravlje. Ključ uspeha bio je novi način ishrane. Izbacila je brzu hranu sa svog jelovnika i prebacila se na zdrave obroke sastavljene od voća, povrća, celih žitarica i proteina. Shvatila je da može da jede hranu koju voli, samo mora da nauči da kontroliše porcije.

“Moja kolena su bila u tako lošem stanju da nisam mogla da hodam nekoliko koraka bez bola i zato sam morala da pronađem drugu opciju za fizičku aktivnost. Učlanila sam se u teretanu i vežbala nakon posla. U početku sam mogla da izdržim samo 10 minuta na traci za trčanje. Jedva bih se popela na bicikl, ali provela bih 10 do 15 minuta na njemu”, ispričala je.

Kada je u svoju svakodnevnu rutinu uvela vežbanje, kilogrami su počeli da nestaju, a ona nije mogla da veruje da se njeno telo menja. Za prvih godinu dana svoje dijete izgubila je 50 kilograma i počela nositi odeću za 10 konfekcijskih brojeva manju. Najvažnija promena bila je ona zdravstvena – dovela je svoj holesterol u granicu normale.

Prošle godine dostigla je svoj željeni cilj i zahvaljujući upornosti izgubila 75 kilograma. Na Fejsbuk stranici “Get Down with Dani” redovno objavljuje savete za mršavljenje kojima drugim ljudima želi da pomogne da se vrate u formu.