Super MAMAUncategorized

Zašto trebaš jesti naranče svaki dan?

Naranče se ne preporučuju osobama koje pate od gastritisa i refluksa

U nutritivnom smislu naranča je karakteristična je po tome što za razliku od ostalih citrusa predstavlja dobar izvor folne kiseline i vitamina B. Sadrži brojne bioflavonoide s povoljnim utjecajem na zdravlje, posebice hesperidin koji štiti od kardiovaskularnih bolesti. Značajan je izvor kalija, likopena te beta-karotena.
Zbog slatkog okusa i posebne arome sok od naranče omiljen je napitak tijekom zimskih i proljetnih mjeseci

Evo što možeš očekivati, ako jedeš naranče svaki dan:

  • Preveniraju srčani udar – američko društvo za bolesti srca preporučuje svakodnevnu konzumaciju citrusnog voća, poput naranči jer za 19 posto mogu utjecati na smanjenje mogućnosti od srčanog udara.
  • Smanjuju krvni pritisak – kombinacija dijete sa smanjenim unosom soli i svakodnevna konzumacija citrusnog voća učinkovito snižavaju visoki krvni tlak. Naranče također sadrže kalij, čije redovito uzimanje smanjuje opasnost od srčanog udara za oko 20 posto.
  • Smanjuju rizik od nastanka raka – konzumacija naranči ili svježe cijeđenog soka smanjuju rizik od razvoja dječje leukemije, osobito ako se konzumiraju tijekom prve dvije godine života. Kao i ostali citrusi, naranče sadrže visoke doze vitamina C, koji djeluje kao antioksidans i štiti od slobodnih radikala pa prema tome i od raka. Naranče sadrže i vlakna pa ako ih se redovitokonzumira, smanjuju rizik od nastanka tumora probavnog trakta.
  • Pozitivno utječu na zdravlje srca – zdravo srce nužno je za dobar i kvalitetan život. Naranče pozitivno utječu na zdravlje srca jer sadrže vitamin C, vlakna, kalij, B vitamine.
  • Pomažu u borbi protiv dijabetesa – osobito dijabetesa tipa 1, zbog obilja vlakana koje sadrže. Naime, vlakna kad se konzumiraju na dnevnoj bazi smanjuju nivo glukoze u krvi. Naranče su također korisne i oboljelima od dijabetesa tipa 2, također zbog vlakana koje sadrže jer vlakna pomažu u  snižavanju masnoće i šećera u krvi.
  • Dobre su za kožu – vitamin C djeluje kao antioksidans te usporava nastanak bora i poboljšavateksturu kože. S više od 170 fitokemikalija i 60 vrsta flavonoida koje sadrže naranče su među najzdravijim voćem na svijetu.