Super MAMAUncategorized

URADI SAM: Uzgojite stablo LIMUNA kod kuće bez problema!

Stablo limuna obično uspijeva u toplijim klimatskim uvjetima, ali se bez problema može uzgojiti i u hladnijim područjima ako budete pazili ne nekoliko važnih stavki. Evo kako ćete uzgojiti drvo limuna – korak po korak…

Potrebno

  • Organski limun za sjeme
  • Zemlja: Po mogućnosti obogaćena prirodnim gnojivom
  • Saksija: Dobro osunčano mjesto

Postupak

U jednoj kantici pomiješajte zemlju s vodom da je dobro navlažite i izmiješate, a nakon toga tako vlažnu zemlju stavite u saksiju da u nju zasadite sjeme limuna. Prepolovite limun i odaberite sjemenke koje su u potpunosti čitave. Stavite ih u usta i cuclajte dok ne odstranite sve komadiće limuna i dok okus u potpunosti ne nestane, a nakon toga sjeme posadite u vlažnu zemlju oko 1,25 cm ispod površine zemlje.

Sjeme dobro zalijte i pokrijte plastičnom vrećicom na kojoj ste izbušili nekoliko rupica i koju ste pričvrstili gumicama za saksiju, da zemljište bude toplo i vlažno cijelo vrijeme.

Saksiju stavite na toplo mjesto i slijedite ga nekoliko dana i ne dopustite da se zemlja u potpunosti osuši, ali i ne pretjerujte s toplinom i zalijevanjem jer to može dovesti do toga da sjeme istrune. Nakon dva tjedna ugledaćete i prve izdanke, a tada je vrijeme ukloniti plastični omotač, a saksiju postavite na mjesto s najviše direktne sunčeve svjetlosti u vašem dvorištu, stanu ili balkonu.

Kad je biljka nikla sve što treba raditi jest da je njegujete na sljedeći način: Dok je drvo još mlado često ga zalijevajte i ne dopustite da se zemlja osuši, ali i stvoriti dobre rupice za drenažu da se voda predugo ne zadržava u saksiji. Stavite saksiju na dobro osunčano mjesto gdje će biti izloženo suncu najmanje osam sati tijekom dana. Povremeno “nahranite” Vaše stablo limuna nutrijentima u obliku prirodnog gnojiva i komposta, otprilike dva puta godišnje. Da biste od koštice došli do žutih plodova biće vam potrebno od 3-6 godina.