Zdravlje

Top 5 namirnica koje čiste krvne sudove: Veliki grčki matematičar Pitagora je ovu biljku nazivao kraljem začina!

Nutricionisti i lekari savetuju da se što češće beli pirinač zameni integralnim, a ne treba zaboraviti ni na svestrani ječam, zob, kvinoju i amarant, koji se retko nađu na jelovnicima većine…

Celovite žitarice riznica su zdravlja koje snižavaju loš holesterol i blagotvorno deluju na celokupan organizam. Saveznice su mršavljenja jer produžavaju osećaj sitosti, štite zdravlje probave, kao i srca kao i kardiovaskularnog sistema.

Zato nutricionisti i lekari savetuju da se što češće beli pririnač zameni integralnim, a ne treba zaboraviti ni na ječam, zob, kvinoja i amarant, koji se retko nalaze na jelovniku.

Pseudožitarica heljda popularan je izbor jer se ne kuva predugo, ali pre pripreme dobro je potopite. Tako fitinska kiselina iz heljde neće vezati minerale tokom probave – i izbaciti ih iz organizma.

Zlatni začin

kurkuma
foto: Shutterstock

Kurkumin je prirodni pigment i najvredniji sastojak kurkume, korenaste biljke koja se tokom istorije koristila kao začin, sredstvo za isceljivanje. Deo je kakri praha, koji je mešavina 20 vrsta začinskog bilja i semenki. Karakterističnu boju može zahvaliti kurkuminu, koji je delotvoran u snižavanju holesterola i šećera pa sprečava zgrušavanje krvi.

Zamena za maslac

Kruške, Kruška
foto: Shutterstock

Aligatorska kruška je jedna od najkaloričnijih voćki na svetu. U 100 grama ploda krije se čak 160 kalorija, ali reč je o zdravim masnoćama – oleinskoj kiselini. Te nezasićene masne kiseline smanjuju loš holesterol u krvi te doprinose zdravlju srca i krvnih sudova.

 

U sto grama avokada ima 2 grama belančevina, zbog čega se to tropsko voće smatra dobrom alternativom za vegane, ali i ljude koji ne jedu meso ili ribu. Avokado se najčešće maže na tost ili se od njega prave sosevi  kao što je gvakmole. Evropski moreplovci su ga pak nekad koristili kao maslac.

 

Čuvar srca

Losos
foto: Shutterstock

Losos je jedna od najzdravijih riba u svetskim morima, a karakteriše je narandžastoružičasta boja mesa. U sto grama lososa nalazi se oko 200 kalorija, ali i 20 grama belančevina. Omega-3 masne kiseline smanjuju masnoću u krvi, odnosno loš holesterol, pa se smatraju čuvarem srca i celog krvnog sistema. Losos je i dobar izvor selena, fosfora, kalijuma i vitamina iz grupe B. Ovi nutrijenti garantuju dobar rad nervnog sistema, jačaju kosti i zube i pretvaraju hranu u energiju.

 

Svemoćni beli luk

beli luk
foto: Shutterstock

Veliki grčki matematičar Pitagora beli luk je nazivao “kraljem začina“, ne samo zbog ukusa već i zbog uticaja na zdravlje. U narodnoj i tradicionalnoj medicini oduvek zauzima važno mesto. Beli luk sprječava starenje i začepljenje arterija, znatno smanjuje holesterol u krvi i vrlo je učinkovit u borbi protiv srčanih bolesti. Osim toga snižava krvni pritisak i učinkovit je lek za uobičajene prehlade.

Izvor:stil.kurir.rs