Zdravlje

SVAKO JUTRO PILA JE MED SA TOPLOM VODOM: EVO ŠTA SE SVE DESILO SA NJENIM ORGANIZMOM ZA KRATKO VRIJEME

Topla voda i med mogu da smanje umor i povećaju vitalnost tijela. Ova kombinacija je idealna za sve koji žele da povećaju svoju fizičku izdržljivost i nivo energije.

Ne moramo puno da govorimo o vodi i koliko je bitno piti dovoljno tečnosti. Med je pak prepun nutrijenata, antioksidansa i drugih stvari iscjeljujućeg dejstva, te donosi brojne zdravstvene benefite za koje mnogi ne znaju. I kad spojimo ove dvije moćne supstance, možemo da poboljšamo svoje zdravlje, ali i da spriječimo pojavu bolesti.

Smanjit će se nadutost Ukoliko imate problema s nadutošću i gasovima, šolja ovog napitka će neutralisati gasove u vašim crijevima. Osjetit ćete olakšanje u tren oka.

Imuni sistem postat će jači

Med je bogat antioksidansima i sadrži antibakterijska svojstva koja pomažu u jačanju imunološkog sistema. Bit ćete otporniji na infekcije uzrokovane mikroorganizmima kao što su bakterije, gljivice i brojni virusi.

Toksini će nestati iz tijela

Med i voda su dobitna kombinacija da se iz tijela riješite svih štetnih nakupljenih stvari. Recite zbogom otrovima, a poželite dobrodošlicu detoksu. Za bolje rezultate dodajte i nekoliko kapi limuna.

Koža će postati ljepša

Med je prirodan antioksidans koji regeneriše i hrani kožu. Ona tako postaje čistija, mekša i ljepša. Zahvaljujući djelovanju vitamina E koji sadrži, med sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala i ima zaštitnu antioksidativnu ulogu. Osim toga, med koži daje sjaj, elastičnost i veću kompaktnost.

Kilogrami će se brže istopiti

Znamo, prvo ste pomislili na šećer. Da, šećer je prisutan u medu, ali je totalno drugačiji od bijelog šećera. Ovaj prirodni šećer pomoći će vam da utolite želju za slatkim.

Med također, stvarajući termogeni učinak – ubrzava metabolizam. To znači da poboljšava cirkulaciju koja malo povećava vašu tjelesnu temperaturu, pomažući vam da sagorite masnoće bez puno truda.

Bolno glro vas neće više mučiti

Postoji razlog zašto je čaj s medom omiljen napitak tokom hladnih dana – pomaže da se ublaže bolovi u grlu i olakša gutanje. Med je prirodno sredstvo koje štiti respiratorni sistem.

Spriječit ćete rizik od bolesti srca

Flavonoidi i antioksidanti u medu također su prilično korisni u sprečavanju i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Istraživanja su pokazala da med usporava proces oksidacije lošeg holesterola u krvi – što može štetno da djeluje na naše srce.

Izvor:hayat.ba