Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, svakom godišnjem dobu odgovara energija pojedinog para organa.

To znači da upravo tim organima tokom tog godišnjeg doba treba posvetiti posebnu pažnju, jer su zbog vremenskih uvjeta jače izloženi izazovima.

Kako je, u takvom pristupu, simbol energije zime voda, onda su i organi poput bubrega i mokraćnog mjehura, koji upravljaju tekućinama u našem tijelu, upravo oni koje treba posebno njegovati tokom zime, savjetuju stručnjaci za zdrav način života.

Ovo je 10 najvažnijih savjeta kako tokom zime njegovati bubrege i tako ih ojačati:

Mahunarke

Supe i/ili variva od mahunarki, dobro je svakodnevno uključiti u prehranu. Mahunarke su namirnica zime! Jačaju vitalnost bubrega i snaže organizam. Grah, pogotovo azuki grah, crna soja i ostale mahunarke trebaju možda malo više vremena za pripremu, ali toplina prostora koja se dobija kuhanjem zimi upravo je ono što nam treba, a “krčkanje” mahunarki već i mirisom pobuđuje apetit.

Alge

Alge su sjajan izvor minerala zimi. Pri kuhanju mahunarki svakako dodajte komad alge kombu, koju možete nabaviti u prodavnicama zdrave hrane. Osim što će mahunarke učiniti probavljivijima, kombu jača i čisti krv.

Manje hladne tekućine

Tokom zime važno je održavati toplinu unutarnjih organa, posebno bubrega. Stoga nikako nije dobro piti hladne napitke i nalijevati se tekućinom. Osim što će nam biti (pre)hladno, usporit ćemo cirkulaciju te biti izloženiji infekcijama i virozama. Tople supe, čajevi i voda na sobnoj temperaturi bit će sasvim dovoljni tokom zime kao sredstva hidratizacije organizma.

Bogati okusi

Đumbir, bijeli luk, so i različite vrste ulja u pripremi hrane donijet će i dodatne bogatije okuse te isto tako pridonijeti osjećaju topline i snažne vitalne energije.

Bez šećera

Izbjegavajte šećer i slatke napitke sa šećerom i/ili umjetnim zaslađivačima. Osim što hlade organizam, te namirnice imaju za posljedicu i kiselo stanje krvi, što je pogodno za slabljenje imuniteta i razvoj infekcija.

Pokrenite cirkulaciju

Svako jutro prilikom tuširanja istrljajte tijelo (osim područja grudi i genitalija) malim ručnikom prethodno namočenim u vruću vodu s đumbirom. Iscijedite ručnik i istrljajte cijelo tijelo od stopala prema gore. Na taj način pokrenut ćete cirkulaciju i fantastično započeti dan.

Spavanje

Kad god možete, tokom zime idite ranije na spavanje. Pokušajte se disciplinirati i od 21 sat izbjegavati sve ekrane te u 22 već biti u krevetu. Kako je noć vrijeme kada naši bubrezi rade, neophodno je da im pružimo tu priliku i dobro se naspavamo. Zimi je i prirodno da nam treba više sna nego u drugim godišnjim dobima.

Slojevito odijevanje

Odijevajte se slojevito i što je moguće više koristite prirodne materijale te izbjegavajte sintetiku, pogotovo tokom boravka u zatvorenim prostorijama. Redovito prozračujte prostore u kojima boravite i spavate te održavajte vlažnost zraka i umjerenu temperaturu.

Koristite đumbir

Stavljajte ga u jela i napitke, jer opušta, grije, poboljšava cirkulaciju i podiže imunitet.

Kupke

Zima je i odlično vrijeme za večernje opuštajuće kupke. Korištenje eteričnih ulja svakako može djelovati i terapeutski kao i stavljanje pune šake nigarija – magnezij hlorida u toplu kupku.