Super MAMAUncategorized

Stari narodni lijekovi od crvenog luka: Recepti !

Obloge od sirovog luka:

– kod glavobolje, ostrva, zubobolje, bolova u ušima, prehlade, upale očiju, oblozi od seckanog luka stavljaju se na bolna mesta,

– kod visoke temperature stavljaju se na tabane,

– kod srčanih smetnji na listove nogu,

– kod krvarenja iz nosa – narezani luk stavlja se na vratne misice,

– rane od ujeda divljih životinja oblože se narezanim lukom,

– na promrzline, valja stavljati oblogu od luka narezanog na ploške jer smanjuje svrab i oživljava ozeblo tkivo,

– kod čira na koži ili potkožnog čira i zanoktice, izribani luk sa malo maslinovog ulja stavlja se na bolno mesto i zavije, i drži 1-2 sata,

– za lečenje kurjih očiju, glavicu luka, prerezati na pola, staviti u 1 dl vinskog ili jabukovog sirćeta četiri sata, izvaditi luk i oblogu priviti naveče pre spavanja na kurje oko i ostaviti preko noći. Postupak ponavljati više dana za redom, i onda izvaditi omekšani deo.

Sok od luka

– Očišćenu glavicu luka usitnimo u kašu i iscedimo sok. Kod plućnih oboljenja mešati sok luka od jedne glavice luka s jednom kašikom meda i uzimati 2-3 puta na dan.

– Za sprečavanje opadanja i bolji rast kose, masirati vlasište kose sokom od luka više puta na dan. Kod jakog i upornog kašlja – piti sok razređen s vodom; kod lišaja i ekcema na koži mazati sokom luka više puta na dan.

– Protiv crevnih parazita, piti sok razređen s vodom više puta na dan.

– Protiv gasova i zatvora – piti sok od luka pomešan s rakijom u jednakim delovima.

– Za odstranjivanje bradavica – masirati ili trljati bradavice sokom od luka više puta na dan.

Kuvani luk

Glavicu luka razrezati na više delova i kuvati u 2 dl vode dok ne omekša. Koristimo ga kod kašlja i drugih oboljenja disajnih organa.

– Uzimati luk kuvan u vodi s medom (1 glavica luka, 1 kašika meda, 2 dl vode) vodenih bolesti, za jače mokrenje, luk kuvati u vodi zajedno sa medom, zatim luk kuvati s ruzmarinom u pola vode i pola vina (2 dl + 2 dl) i piti svaki sat po jednu kašiku.

– Upaljene oči (krmeljine) peru se mlekom u kojem se kuvao luk, i to jedna glavica luka u 1 l mleka, a za jačanje muške potencije jede se supa od luka.

Pečeni luk

– Kod gnojnih rana i čireva i to tako da se sokom najpre operu bolesna mesta, a potom stavi luk pečen u svinjskoj masti.

– Kod tegoba s zgrušavanjem krvi i začepljenih koronarnih arterija, treba svaki dan jesti glavicu pečenog luka sa malo maslinovog ulja, i to u podne i uveče.

– Kod bolova u ušima stavlja se topao pečeni luk. Crveni luk sitno naseckati. Zatim staviti u tanku pamučnu čarapu. Malo stisnuti, čisto da čarapa bude vlažna. To staviti na uvo (zavoj oko glave da drži ili kapu na glavu). NISTA ne ide U UVO!! samo na uhu stoji.

– Insekti iz uha izlaze ako se u uho ukapa sok pečenog luka sa malo soli.

– Kod raznih tumora na površini kože stavlja se oblog od pečenog luka.

lijecenje.blogspot.com