Super MAMAUncategorized

Stalno mažem ruke, a i dalje su suhe!

Najbolje su kreme koje sadrže prirodna hladno prešana biljna ulja i maslace

Hladan i suh zimski zrak oštećuje kožu ruku. Ako imaš problema sa suhim i ispucalim rukama doznaj kako ih njegovati na prirodan način. Gordana Gorinšek, ing. fitomedicine objasnila je zašto su nam ruke ponekad suhe iako ih redovito mažemo, na što treba paziti prilikom odabira kreme te otkrila recept za izradu  domaće kremu za ruke

Hladan i suh zrak isušuje kožu ruku

Magistra inženjerka fitomedicine Gordana Gorinšek odlučila je dodatno se educirati te pokrenuti vlastiti brend prirodne kozmetike Aromatični kutak, a nama je otkrila neke prirodne trikove za njegu suhih rukuzimi: ”Važno je izbjegavati čimbenike koji oštećuju zaštitni hidrolipidni sloj čime direktno utječu na isušivanje kože, jer će pomoći smanjenju dehidracije odnosno isušivanja kože i ublažiti prateće simptome poput zategnutosti, hrapavosti, svrbeža i na kraju pucanja kože u čije se pukotine lako naseljavaju mikroorganizmi i prljavština.

Od čimbenika koji oštećuju kožu nabraja vruć, hladan i suh zrak, često pranje ruku (naročito agresivnim deterdžentima, sapunima ili dezinficijensima). Osim izbjegavanja navedenih čimbenika, dodaje da je važna redovita njega kože ruku kvalitetnim kremama za ruke koje normaliziraju narušenu ravnotežuhidrolipidnog sloja kože.

Izbjegavaj kozmetičke kreme za ruke koje u svom sastavu sadrže petrokemijske sirovine poput vazelina, parafina, mineralnih ulja i sl, kao i rafinirana, potpuno bezvrijedna, biljna ulja. Ne ulazeći u njihovu toksičnost te se tvari u proizvodnji kozmetike koriste kao emulgatori, koemulgatori, zamjene za prirodna hladno prešana biljna ulja, ali i okluzivne tvari, što znači da fizički sprečavaju gubitak vlage iz dubljih slojeva kože tvoreći film na površini kože koji sprečava transepidermalni gubitak vode i njenu evaporaciju odnosno isparavanje s površine kože. Takvi kozmetički proizvodi ostaju na površini kože te ometaju njene prirodne funkcije, apsorpciju i eliminaciju. Iz istog razloga, biološki aktivne i ljekovite tvari neće biti unijete u kožu, već će ostati na njezinoj površini”, upozorava Gordana.

Koncentrat za noćnu njegu

Gordana preporučuje koncentrat kao odličan izbor za noćnu njegu jer su koncentrirane kreme gušće i hranjivije, bogatije masnoćama i tvarima hidratizirajućeg djelovanja koje pomažu normalizaciju narušene ravnoteže hidrolipidnog sloja kože. Dodaje da je dobro kupovati prirodne kreme pripremljene s emulgatorima prirodnog podrijetla, koje sadrže hladno prešana biljna ulja i maslace koji su srodni lipidima kože te prirodne čimbenike zadržavanja vlažnosti poput glicerola, mliječne kiseline, uree, proteina svile, proteina riže, ekstrakta ploda krastavca i sl. jer te tvari pomažu normalizaciju narušene ravnoteže hidrolipidnog sloja kože.

Pitali smo Gordanu zašto nam ponekad ruke postaju šuše što ih više mažemo: ‘Najčešći razlozi su nekvalitetna baza kreme (a to su upravo proizvodi koji sadrže petrokemijske sirovine) što kremu čini potpuno nedjelotvornom ili je djelotvornost kratkog daha, a moguća je i individualna alergijska reakcija na bilo koji sastojak kreme, bez obzira na njegovo podrijetlo. Prirodno podrijetlo sirovine ne podrazumijeva netoksičnost u smislu dermalne preosjetljivosti kod osoba s osjetljivom kožom.

Domaća krema za ruke od shea maslaca

Gordana nam je dala recept za kremu za ruke koju možeš napraviti sama kod kuće:

U čistoj i alkoholom dezinficiranoj staklenoj posudici na vodenoj kupelji otopi shea maslac, poznat po svom blagotvornom djelovanju na suhu i osjetljivu kožu. Dodaj nekoliko kapi mješavine eteričnih ulja koja pomažu regeneraciju kože poput prave lavande, ružinog drva, smilja, pačulija, palmarose, sjemena mrkve,ružmarina kemotip verbenon. Na kraju, tako pripremljen shea maslac ulij u kozmetičku posudicu koju si prethodno dezinficirala alkoholom. Nakon hlađenja, eteričnim uljima oplemenjen shea maslac je spreman za uporabu. Npr. u 50 g shea maslaca dodaj 20 kapi eteričnih ulja, od čega 10 kapi prave lavande, 2 kapi smilja, 4 kapi ružmarina i 4 kapi ružinog drva.