Zdravlje

Smetaju vam zanoktice: Evo kako ih se riješiti!

Zanoktica je upalni proces na korijenu nokta. Zanoktice nastaju zbog toga što nokat raste brže nego kožica oko nokta, zbog čega dolazi do njenog razvlačenja i pucanja te stvaranja ranica. Koža oko nokta ubrzo natekne i jako se zacrveni, a sve to može uzrokovati i bol.

Zanoktice se mogu inficirati, a tada nastaje gnojna upala koja može dovesti do gubitka nokta.

Evo nekoliko savjeta kako zaštiti nokte i spriječiti zanoktice:

Rezanje može otvoriti vrata infekcijama ili iritacijama. Ukoliko dobijete bakterijsku infekciju u tom području, ona može ugroziti rast tog nokta. Osim što je vrlo neugodno, može biti i estetski problem.

Ukoliko želite da vam nokti izgledaju ljepše, ne trebate nužno rezati kožicu, već je lagano gurati proizvodima namijenjenim za to.

Iako kožica oko noktiju nije meka kao ostatak kože vaših ruku, ona je sastavljena prvenstveno od kože, tako da je bitno da je i ona hidratizirane. Hidratantna krema za nokte je jednako važna kao i za suhu kožu. Laganim masiranjem utrljajte svakodnevno kremu na kožicu oko noktiju.

Većina dermatologa će vam preporučiti teže hidratantne proizvode, kao što su masti ili kreme, za najbolje rezultate.

Preporuka je da nosite rukavice tokom kućanskih poslova i da koristite odstranjivač laka za nokte bez acetona.

Usta su prljavo područje, a slina je enzim koji razgrađuje kožu. Tako možete dobiti infekciju kožice. Dakle, ako imate naviku gristi nokte ili grickati kožicu oko noktiju, vrijeme je da prestanete.

Već je svima poznato da ishrana utječe na zdravlje noktiju i zanoktica. Zato jedite ribu, žitarice, voće i povrće, odnosno sve namirnice bogate vitaminima A, B, C, D i E. Osigurajte organizmu dovoljno cinka i kalcija, oni su također veoma važni za održavanje zdravih zanoktica