Super MAMAUncategorized

Sijeda kosa – genetika ili stres?

Zbog stresnog načina života sve je češća pojava sijede kose kod mlađih osoba

Pronašla si sijedu vlas i misliš da si još uvijek premlada da posijediš? Specijalistica dermatologije i venerologije dr. med. Nevia Delalle Lozica objašnjava koji faktori utječu na nastanak sijede kose i zašto je to sve češća pojava među mlađom populacijom. Frizerka Sandra Zajec donosi nekoliko metoda farbanja kose koje najbolje prikrivaju sijede vlasi

Sve češća pojava među mlađom populacijom

Specijalistica dermatologije i venerologije dr. med. Nevia Delalle Lozica objašnjava da kada kosa postaje sijeda ne gubi samo pigment nego i elasticitet i keratin te postaje čvršća, gruba i kruta, a vlasi kose doimaju se poput ‘žice‘. ”Za sijedenje kose kriva je prije svega genetika, a onda i način života. Različite stresne situacije, šokovi ili nenadani događaji mogu utjecati na to da osoba doslovno preko noći posijedi. Genetski faktor je vrlo važan pa tako neke osobe počnu sijediti već sa 16 godina te već do svoje 40. godine mogu biti u potpunosti sijede.

Što se tiče sve većeg broja mladih osoba koje posijede, doktorica Delalle Lozica kaže da je današnji način života promijenjen u odnosu na prijašnji te je zbog toga sve češća pojava sijede kose kod mlađih osoba. Smatra da osim stresnog načina života na kvalitetu kose utječu i različite kemikalije koje se koriste za njegu i tretiranje kose. Prema osobnom iskustvu, doktorica kaže kako joj se pojavljuje sve veći broj pacijenata koji imaju problem s opadanjem kose ili oboljenjima tjemena poput seboreje. Dermatologinja dodaje kako je zbog drugačije teksture vlasi sijedu kosu teško prikriti jer se boja za kosu ‘ne prima’ tako dobro.

Površinskim pramenovima prekrij sijede

Sandra Zajec, vlasnica frizerskog salona ‘Cookie‘, predložila je nekoliko metoda kojima možemo prekriti sijede: ”Sijede vlasi nemoguće je izbjeći, a sigurno da ćeš ih prije primijetiti ako ne bojiš kosu. Jedna od opcija je ‘globalno’ bojanje kose trajnom bojom što iziskuje stalne posjete frizeru. Ne budeš li redovita u posjetama, sijede će izviriti i na izrastu, ali i cijelom duljinom kose kako boja bude gubila na intenzitetu.”

Druga opcija je preljev. Preljevi su boje koje ne sadrže amonijak, a drže do 24 pranja. Najveća njihova mana je što pokrivaju samo 50 posto sijedih, ali prednosti su brojne. Ove boje se sastoje od nekoliko nijansi pa daju prirodan izgled kosi, nježni su za strukturu kose s obzirom na to da ne sadrže amonijak te sadrže keratin i prirodni vosak koji su blagotvorni za kosu. Pomoću njih se mogu kreirati prekrasni tonovi i kosi se može dati sjaj te odlično izbalansirati razlika u boji korijena, dužine i vrhova.”

Napominje kako je treća opcija idealna za ljubiteljice prirodnog izgleda. ”Radi se o posebnim površinskim pramenovima (reflex ili tzv. sjenčanje kose). Posebnom tehnikom se stvaraju pramenovi koji mogu biti razasuti po cijeloj površini kose ili samo uz lice te izgledaju kao da je kosa prirodno posvijetlila na suncu. Idealno je za sve žene kojima su se sijede javile uz lice jer ih odlično prikrivaju, ali i dodatno oblikuju frizuru pomoću igre svjetla i sjene.